Исландия няма да плати компенсации след фалита на Icesave

58% от населението гласува на референдум против обезщетенията за британци и холандци.

11.04.2011 | 16:28
Исландия няма да плати компенсации след фалита на Icesave

Исландците са против плащането на обезщетения на британци и холандци. 58 % от гласувалите на специален референдум гласуваха против споразумението за изплащане на 3.9 млрд. евро на Великобритания и Холандия. Средствата са предвидени да компенсират приблизително 340 хил. жители на двете държави, потърпевши от банкрута на фалиралата Icesave.
Представителите на британските власти нарекоха решението „разочароващо” и обявиха намеренията си да сезират международния съд. Подобна е и позицията на официалните власти в Холандия.
Банка Icesave, който активно привличаше клиенти от Великобритания и Холандия, фалира по време на световната финансова криза през 2008 г. През октомври същата година премина под контрола на правителството на Исландия.
Властите в Холандия и Обединеното кралство изплатиха на 400 000 свои граждани, пострадали от фалита на Icesave около 3,8 млрд евро компенсации и поискаха обезщетение от Исландия.
Рейкявик вече за втори път отказва обезщетение. Първият референдум се проведе през март 2010 г. и тогава против гласуваха 93 %. След това парламентът проведе допълнителни консултации с представители на пострадалите вложители, в резултат на които успяха да намалят процентните ставки с над 2 пункта, като при това увеличиха срока на изплащане до 13г.
Въпреки това, президентът на Исландия Олафур Гримсон наложи вето на променения проектозакон, което доведе до дон референдум.