Барселона поиска независимост от Мадрид

На 13 април парламентът на Каталуния ще обсъди закон, който едностранно ще обяви независимост от Испания.

11.04.2011 | 12:11
Барселона поиска независимост от Мадрид

Над 90% от гражданите на Барселона гласуваха в неделя в полза на отделяне на Каталуния от централното правителство в Мадрид. Барселона е последният град, който символично избира независимостта след поредицата от подобни допитвания в цялата провинция Каталуния през последните 18 месеца.
Неофициалният референдум бе организиран от каталунската организация Barcelona Decidex и в него участваха над една пета от жителите на града.
Говорителят на организацията Алфред Бош заяви, че дори в най- смелите си мечти не е очаквал в референдума да се включат над 250 хил. души.
„Това е пример какво могат гражданите на Балселона,” коментира на свой ред Хуан Лапорта, член на парламента на Каталуния. – “Това е важна крачка към свободата на една нация, която има нужда от самоопределение и собствена държава.”
На 13 април парламентът на Каталуния ще обсъди закон, който едностранно ще обяви независимост от Испания.
Каталуния реализира около една пета от БВП на Испания. В провинцията живее една седма от населението, което отдавна се оплаква, че дава на централната власт повече, отколкото получава.
Наред със Страната на баските, Каталуния бе силно потискана в годините между 1939 и 1975 г., по време на диктатурата на Франко, който обяви за престъпление използването на каталунски и баски език в полза на кастилския.