НАТО не се извини за въздушния удар на 7 април

Между 5 и 13 либийски бунтовници са загинали след атаката на Алианса преди ден.

08.04.2011 | 16:45
НАТО не се извини за въздушния удар на 7 април

При въздушния удар на НАТО на 7 април са загинали между 5 и 13 либийски бунтовници. Инцидентът е станал североизточно от петролно пристанище Брега. Това не е първия подобен случай.
От Алианса обясниха, че действително са обстрелвали силите на бунтовниците, но не се извиниха за погрешната бомбардировка, по време на която противниците на режима на Кадафи понесоха загуби.
„Изглежда, че в резултат на две от въздушните ни атаки вчера има няколко жертви от силите на Националния преходен съвет - сред тяхната танкова колона,” контраадмирал Ръсел Хардинг, зам.-командващ НАТО. – “Инцидентът е станал североизточно от Брега, по време на боевете по пътя за Аждабия. Ситуацията в района все още е нестабилна. Танкове и други машини се движат в различни посоки, което прави трудно отличаването на хората, които ги управляват.”
От Националния временен съвет на Либия поискаха обяснения.
Командирът на военните операции на бунтовниците Абдел-Фатах Юнис обясни, че инцидентът може да се приеме за приятелски огън. „Няма да оспорваме намеренията на НАТО, след като те явно са тук, за да ни помагат,” подчерта още Юнис. – “Но бихме искали някои отговори по това, което се случи.”
Реакцията на зам.-командващия на НАТО контраадмирал Ръсел Хардинг беше, че не е информиран за думите на Юнис, но не се извинява.
„Ситуацията на място, както казах е изключително сложна и остава такава,” подчерта Хардинг. – “До вчера нямахме информация, че Националният временен съвет използва танкове. Има машини, които се движат нагоре-надолу по пътя между Брега и Аждабия. Нашата роля е да защитаваме цивилните. Танковете в миналото са били използвани срещу цивилното население и онзи ден имахме въпроси и проучвахме един случай в Мисрата, където бяхме забелязали танкове в населени места и хора около тях.”
По повод бомбардировката над петролното находище Сарир заместник-командващият на НАТО отрече Алианса да е правил такава. “Никакви самолети на НАТО не са осъществявали въздушни удари там,” заяви Хардинг. – “Знаем само, че правителствените части са атакували съоръженията в района на Сарир в опит да спрат доставките на петрол за Тобрук,” подчерта Хардинг.
След опожаряването на главното либийско находище Сарир, цената на петрола продължи да расте.
Премиерът на Турция Реджеб Таип Ердоган предложи план за регулиране на ситуацията в Либия. Предложението ще бъде представено на конференцията за Либия в Катар другата седмица.