САЩ: Свалянето на Кадафи малко вероятно

Американската армия изтегли тази седмица 50 бойни самолета. АС-130 остават на разположение на НАТО, очакват се и A-10 Thunderbolt.

08.04.2011 | 00:00
САЩ: Свалянето на Кадафи малко вероятно

Малко е вероятно либийските бунтовници да успеят да организират атака срещу Триполи, за да свалят полк. Кадафи, заяви ген. Картър Хам, командващ силите на САЩ за Африка.
Коментарът му пред Сената подчертава нарастващата несигурност във Вашингтон и европейските столици, относно риска за удължаване на конфликта поради липса на организация срещу бунтовниците.
Ген. Хам заяви, че въздушните удари, започнати от коалицията на 19 март са позволили да се намали “съществено” възможността на режима да упражнява насилие над цивилни. Изключение прави Мисрата, град под контрола на бунтовниците, но обект на атаките на силите, лоялни на режима.
Генералът посочи още, че полк. Кадафи е разположил танкове и войски в някои части на Мисрата, с което е усложнил операциите заради наличието на цивилни.
Американската армия изтегли тази седмица 50 бойни самолета, участващи в операцията в Либия. АС-130 остават на разположение на командването на НАТО, като към тях се очаква да се присъединят и A-10 Thunderbolt.
В случай на оттеглянето на Кадафи е възможно евентуално разполагане на сухопътни войски, а наличието на американски части би създало допълнителен конфликт, отбеляза ген. Хам. “Възможно е да се обмисля подобна стратегия. Но предвид обстоятелствата в региона, не мисля, че това е най-подходящият момент за разполагане на американски войници”, уточни ген. Хам.
Президентът Барак Обама настоява да няма американски войници на либийска територия още от 19 март, когато даде зелена светлина на операцията.
Запитан от сенаторите за въоръжаването на либийските бунтовници, ген. Хам каза, че има информация, според която “арабски страни вече са започнали да го правят.”
Той обаче предупреди да се внимава оръжията да не попаднат в ръцете на екстремисти.