Лисабон призна необходимостта от помощ

Предстои министрите на финансите от Европейския съюз да обсъдят заема за Португалия на среща в Будапеща.

07.04.2011 | 11:40
Лисабон призна необходимостта от помощ

Португалия ще последва Гърция и Ирландия, след като поиска спасително финансиране. Преди ден португалският премиер в оставка Жозе Сократеш съобщи, че е поискал финансова помощ от Брюксел.
С оглед на политическата ситуация, правителството на страната е взело решение да поиска помощ, за да подсигури икономиката и финансовата система като цяло. Сократеш е информирал за взетото решение президентът Анибал Силва, който трябва да задейства процедура, одобрена от останалите партии.
“Знаете колко съжалявам, но решението беше неизбежно,” заяви премиерът в оставка Жозе Сократеш. – “Португалците знаят колко се борих за друго решение, което да е в наш интерес. Но, пак заради националния интерес, смятам, че трябва да направим тази стъпка и искам да ви обещая, че ще направя всичко, за да се убедя, че тази молба ще коства минимални усилия на Португалия и нейния народ.”
Предстои министрите на финансите от Европейския съюз да обсъдят заема за Португалия на среща в Будапеща.
Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, също, се очаква да включи темата по време на изявлението си по повод лихвата в еврозоната. Банката може да я повиши, което би създало проблеми за страни с голям дълг.
Португалия се очаква да получи до 80 млрд. евро заем - сума, съвместима с европейските възможности. Страната е една от най-малките и слаби икономики на еврозоната и месеци наред се опитваше да избегне подобно решение за искане на помощ, заради опасения, че няма да може да изплати дълговете си.
Заемът за Лисабон ще бъде 10-годишен, при лихва от 5,8%. Позицията на анализаторите е, че подобна цифра е непосилна за страна, която се очаква да влезе в двуцифрена рецесия тази година.
Испания веднага съобщи, че няма да последва групата. Министърът на икономиката Елена Салгадо заяви, че финансовите пазари са способни да направят разликата между ситуацията в Португалия и Испания.