Световната банка настоява за реформи в Близкия Изток

Преките щети от младежката безработица в арабския свят се оценяват на около 50 млрд. долара, подчерта президентът на Световната банка Робърт Зелик.

07.04.2011 | 10:45
Световната банка настоява за реформи в Близкия Изток

Президент на Световната банка Робърт Зелик призова за дългосрочни стратегии за интеграция на населението в арабските страни. Зелик изтъкна, че режимите в Близкия изток са се опитвали да удържат растящата безработица чрез смесица от политически репресии, създаване на работни места в обществения сектор и субсидии за хранителните продукти, горивата и други суровини.
“Тези мерки им спечелиха време, но не им помогнаха. Скъпи и неефективни, те подхранваха шуробаджанащината, не нуждите; корупцията, не капитализма,” отбелязва още президентът на СБ.
Зелик подчерта, че преките щети от младежката безработица в арабския свят се оценяват на около 50 млрд. долара.
Точно сега, погледите на правителствата в Близкия Изток са вперени именно в младите хора, които настояват за работа и са готови на действие.
“Бездействието създава риск,” подчертава Зелик. Същото важи и за погрешните действия. – “Политическите реформи са също така важни, както и парите. Но реформите трябва да бъдат подкрепени от широк консултативен процес, в който да участват и младите хора. Реформите трябва да бъдат още прозрачни и бързи,” предупреди още президентът на Световната банка.
В речта си той спомена и тунизиеца Мохамед Буазизи, чиято смърт отприщи революциите в арабския свят.
Робърт Зелик припомни как „чрез Facebook, Twitter и други социални медии е свален един режим, чиито официални медии дълго време говореха за трагедията като за обикновен инцидент. Тунис има десетки хиляди хора като Буазизи. Хора като него могат да бъдат открити навсякъде по света, където мъже, жени и деца нямат право на избор и надежда заради бедност, социално изключване и липса на закони.”
Световната банка обяви, че банките за развитие в съответните страни от региона са поканени на пролетните заседания на организацията,  за да обсъдят икономическите програми в помощ на Тунис, Египет и другите арабски страни в преход.