А. Жупе: Ситуацията в Либия е объркана

Либийското правителството отказва да преговаря с бунтовниците.

06.04.2011 | 12:22
А. Жупе: Ситуацията в Либия е объркана

Населението на Бенгази поиска повече подкрепа от НАТО. Демонстрантите в центъра на бунтовническата столица настояват за повече въздушни удари по частите на Кадафи. Опозиционният лидер Абдел-Фатах Юнис твърди, че алиансът не използва правото на действие, дадено от ООН.
По-рано НАТО обяви, че близо една трета от тежката артилерия на Кадафи е била унищожена с въздушните удари, но тежките боеве около Брега продължават.
Правителството в Либия отхвърля преговорите с бунтовниците на изток.
Халед Каим, зам.-външен министър на Либия заяви, че “тези, които търсят помощ отвън, нямат политическо бъдеще в Либия, защото хорта ще ги отхвърлят.” Те ще бъдат отхвърлени, както от тези, които са на страната на Муамар Кадафи, така и от тези, които са против него, заради поисканата помощ от чужди армии.
Опитите на бунтовниците да атакуват правителствените части при Брега срещнаха ожесточена съпротива, която принуди опозицията да се изтегли до Аждабия.
Коалицията от 3 седмици провежда операция срещу режима на Кадафи в Либия. Преди срещата си с генералния секретар на НАТО Расмусен, външният министър на Франция Ален Жупе призна, че ситуацията в страната е объркана и отрече всякакви доставки на оръжие за бунтовниците.