TEPCO ще вкара азот във Фукушима 1

Експертите се опасяват, че нивата на водород продължават на нарастват.

06.04.2011 | 12:20
TEPCO ще вкара азот във Фукушима 1

Операторът на централата Фукушима TEPCO смята да вкара азот в реактор 1, за да избегне евентуална експлозия, предизвикана от натрупването на водород.
Експертите се опасяват, че нивата на водород продължават на нарастват. При контакт с кислорода във въздуха има опасност от експлозии. В първите дни на аварията вече станаха няколко експлозии, в резултат на което се получиха пробойни във външната обвивка на два от шестте реактора.
Властите обявиха, че са спрели изтичането на радиоактивни води. Говорителят на японското правителство Юкио Едано заяви, че е получен доклад, “според който изтичането на вода от втори реактор е било спряно. Едано уточни, че проверките и тестовете продължават с цел да се установи дали няма пробойни на други места.
Спирането на изтичането се смята за първата добра новина от 4 седмици за оператора на централата. След като дни наред от 20 см пробойна се изливаха по 7 тона вода на час, властите все още са на мнение, че рискът от заразяване на околната среда все още не е избегнат. Индия стана първата страна, която изцяло спря за 3 месеца вноса на храни от Япония.
Доминиращото настроение сред обикновените хора в Япония е страхът.
Йошиаки Саито, търговец на риба, заяви, че се чувства жертва на аварията, подобно на своите клиенти. “Ако аз изпусна в морето заразена вода, сигурно ще ме арестуват и ще ми отнемат разрешителното. Но тук става дума за компания като TEPCO, собствениците на централата Фукушима,” допълва още Саито.
Цялата рибна индустрия в Япония е подложена на изпитание, заради опасността от заразяване.
Самото споменаване, че морската храна в страната е заразена, може да изправи на риск цялата рибна индустрия на Япония. Властите въведоха граници на радиоактивност в рибата, след като TEPCO призна, че в морето се излива заразена вода 7 милиона пъти над нормата.
Домакинята Фузае Хисаока заяви, че се страхува не толкова за себе си, колкото за малките деца.
На пазара в Токио рибата, която се продава в сряда е била уловена преди въвеждането на ограниченията за наличие на цезий и радиоактивен йод. Във вторник властите предупредиха, че уловът пред бреговете на префектура Ибараки е опасен.