Япония: плаващите развалини застрашават корабоплаването

Японската брегова охрана предупреди корабите да не се доближават на повече от 100 морски мили от крайбрежието около бедствието.

05.04.2011 | 16:24
Япония: плаващите развалини застрашават корабоплаването

Нова, по-голяма опасност от радиацията от Фукушима, дебне американските търговски и военни кораби, съобщи Bloomberg. И това са плаващите в крайбрежните води къщи, коли и трактори, пометени от гигантската вълна в Япония.
Трусът от 9 степен по Рихтер предизвика цунами, отне живота на 28 000 души и разруши 206 000 къщи, сочат данните на японската полиция. Заради плаващите отломки, бреговата охрана предупреди корабите да останат на 60 морски мили от Фукушима – двойно повече от 30-километровата зона с опасно лъчение. На 4 април зоната на плаващите отломки се увеличи на 90 морски мили.
Японските пристанища управляваха около 4 на сто от контейнерните товари преди бедствията. Сега корабите на Mitsui и Nippon Yusen K.K. са принудени да заобикалят на 100 мили северните брегове на архипелага, за да не повредят винтовете си. Отстраняването на такава авария отнема седмица и струва няколко милиона йени. Корабните компании, като Nippon Yussen, вече пострадаха от намалените доставки на коли заради затворените заводи на Toyota, Nissan и Honda.
Последиците от бедствията заплашват страната с нова рецесия в близките месеци, съобщава икономическото издание Nikkey като цитира група икономисти. Средно БВП на третата икономическа сила в света може да се свие с до 0,6% през първото тримесечие на 2011, а за второто песимистичната прогноза е за спад от 7,1%. Правителството оцени щетите от бедствията на 300 млрд. долара, като не са включени щетите, нанесени на земеделието от радиоактивните отпадъци на централата Фукушима.