ООН критикува Италия за кризата на о. Лампедуза

15-20 000 имигранти от Северна Африка са пристигнали на остров Лампедуза от януари.

04.04.2011 | 17:20
ООН критикува Италия за кризата на о. Лампедуза

Продължава напливът на бежанци от Северна Африка към италианския остров Лампедуза. Новопристигналите се присъединяват към двете хиляди души, които са вече на острова, съобщи агенция Анса.
Въпреки че повечето бежанци са икономически имигранти, агенцията по бежанците към ООН е загрижена от условията, в които живеят.
„Проблемите с многобройните имигранти и сигурността на Лампедуза, както и фактът, че не са осигурени елементарни нужди, правят работата ни невъзможна,” коментира Барбара Молинарио от Агенция по бежанците, ООН. - “Не можем да информираме бежанците за правата им, при положение, че спят на открито, без завивки, без легла, без тоалетна и дрехи. Информирали сме властите на острова, че трябва да преместят имигрантите извън острова, както през 2009, когато Лампедуза бе използвана за транзитен център и хората бяха прехвърляни бързо в други центрове на Италия.”
Чужденците продължават да пристигат на остров Лампедуза, въпреки усилията на властите да депортират хиляди тунизийци, които са вече на място. Между 15 и 20 хиляди имигранти от Северна Африка пристигнаха на острова от средата на януари досега.