ООН: Цените на храните продължават да растат

Рекордните цени на храните на международните пазари се усетиха и в САЩ, където федералното правителство продължава да полага усилия за съживяване на икономиката.

08.02.2011 | 11:34
ООН: Цените на храните продължават да растат

Агенцията на ООН по прехраната съобщи във вторник, че цените на храните в света са стигнали исторически връх. В същото време, добрата реколта ще помогне да се избегне глада, който бе усетен в много страни по света през 2008 г.

Базираната в Рим Организация по прехраната на ООН съобщи, че индексът на цените на храните се е повишил с 3,4% за декември спрямо ноември. Отчетеният ръст е за седми пореден  месец.
Тази година оризът е с 50% по-евтин в сравнение с 2007 г. и под нивата от 2010 г. Засега единствено цените на месото остават без промяна.

“Цената на храните ескалират много бързо. Виждаме как търсенето се завръща,” коментира брокерът Джо Кюсак.

Сред факторите, които влияят върху повишаването на цените, са слабият долар и стачката в Аржентина. Ниските нива на долара, предизвикаха скок на цените на суровините, докато ситуацията в Аржентина блокира износа на царевица и соя.

Друг проблем е несигурността около това как ще бъде прибрана реколтата в Северното полукълбо, особено в САЩ. В северен Илинойс фермерите очакват ръст от 10% на цената на свинското месо.

“Цената на свинското месо се повишава. Производителите печелят, а скоро и търговците ще го усетят”, коментира производителят на свинско месо Майк Уолтман.

Промяната на цените на международните пазари понякога се усеща в кварталните магазини чак след 10 месеца.

“Зърнените храни, пастата, а също и захарта, млякото, яйцата, маслото, всичко е поскъпнало. Телешко, свинско, пилешко – също,” споделя клиентът Дан О’Нийл.

Последната световна криза, свързана с високите цени на храните бе през 2008 г., когато най-големите производители на ориз в света - Тайланд, Виетнам и Индия, свиха износа, за да гарантират нуждите си. Това доведе до рекорден скок на цените. Броят на хората, застрашени от глада, достигна 1 млрд. души.