България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво ще стане с цената на хляба от 1 юли при таван на надценката от 15%?

Новият парламент да преосмисли нулевото ДДС за брашното и хляба, призова Димитър Людиев

25.06.2024 | 12:02 Редактор: Вяра Димова

Има ли опасност от 1 юли в търговската мрежа да липсва масовият хляб заради влизащия в сила 15-процентов таван на търговската надценка?

"15% е надценката, която се разрешава на търговските вериги. Те по принцип си търсят минимум 30%. При нас е достатъчно висока конкуренцията и не вярвам, че някой от колегите може да си позволи допълнително 15% отстъпка", коментира председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев в "България сутрин".

Целта на мярката е да намали цената на основния хляб, каза той пред Bulgaria ON AIR и допълни, че при решението с нулевото ДДС за брашното и хляба в почти цялата страна стойността е паднала с 20%.

"С тези 15% целта е да се окаже помощ на крайно бедни хора, които не могат да си позволят и хляб. До фалити не вярвам да се стигне. С веригите работят основно големите производители. Ще намерят начин да се разберат с веригите и ще намерят компромисен вариант", смята Людиев.

Малките хлебопроизводители не работят с веригите и тази мярка не ги засяга, подчерта той.

"Големите хлебопроизводители работят основно с линии. Имат затруднения с работната ръка, но не е толкова голямо, колкото при малките и средните хлебопроизводители", заяви Людиев.

Той призова новия парламент да преосмисли нулевото ДДС, тъй като "в цяла Европа хлябът и всички храни са с максимум до 8-9%".

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: pixabay