България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Владимир Перев: Мицкоски се надява Борисов да поеме властта и да се разберат

Вписването на българите в Конституцията ще отвори новите процеси за историята, коментира журналистът

25.06.2024 | 11:24 Редактор: Вяра Димова

Християн Мицкоски е новият премиер на Република Северна Македония. Правителството му беше подкрепено от 77 депутати, 22-ма гласуваха "против", нямаше "въздържали се". Още в първата му реч в парламента беше демонстрирана и антибългарска реторика. В своето обръщение новият премиер обяви, че "българският диктат няма да мине, докато е премиер".

"Очаквана реакция. Мицкоски, ВМРО-ДПМНЕ и коалиционните партньори не ни владеят с абсолютно мнозинство в Македония. Мицкоски отдавна говори, че няма да приеме български диктат. Нищо друго не може да се очаква да каже в близко време", коментира от Скопие журналистът Владимир Перев в "България сутрин".

Република Македония ратифицира Преспанското споразумение през юни 2018 г. Мицкоски обаче определи като срамно добавянето на наименованието Северна.

"Гърция реагира съвсем остро. Ситуацията не навлиза толкова в проблемите на идентичността на македонския народ. Реакцията на г-жа Гордана Силяновска, както и на всички в тази възраст, е инфантилна", анализира Перев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Македония живее в ситуация на изчакване. 

"Очаква се завършването на изборите в България. Мицкоски се надява, че неговият приятел Борисов ще поеме властта и ще намерят разбиране", смята Перев.

Според него вписването на българите в Конституцията ще отвори новите процеси за историята.

Гледайте целия разговор във видеото.