България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Партиите се страхуват от грешни движения - кой ще направи компромис?

Анализ на политическата ситуация от Атанас Радев, доц. Николай Димитров и Кристиян Шкварек

20.06.2024 | 11:11 Редактор: Искра Ангелова

Без избран председател на Народното събрание приключи сесията от първото заседание на 50-ото НС, което продължава и днес.

"Ситуацията не е нещо непознато от това, което се намираме в последните няколко години. Свиквахме да имаме заседание, което да е доста дълго. Говорим за диалог, за широка коалиция, а подходът, по който се тръгва за председател на НС, е показателен за преговорите, които ще вървят за правителство. Много трудно се задава моделът", каза политологът Атанас Радев в студиото на "България сутрин".

Според психолога доц. Николай Димитров това, което се случва в момента, прилича на две класически парадигми в социалната психология.

"Едната е даже много икономическа - теорията на игрите. Това прилича на стар психологически трик, използван от търговците, т.нар. "врата в лицето" - ти даваш една алтернатива, която е толкова неприемлива, че след това всяка една друга изглежда много добре. И не че имам нещо против Рая Назарян, но тя не беше най-примамливия вариант за останалите политически партии. Самото нейно предлагане е знаково от страна на Борисов, защото той се опитва да ги предизвика, за да види дали ще му играят по свирката", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Доц. Николай Димитров е на мнение, че щом Росен Желязков няма да бъде евродепутат, може би се подготвя за позиция у нас.

"В последните няколко години поставихме всички претенденти пред нашия конституционен модел и пред парламентарни традиции. Какво значи изборът на председател на НС? Електоратът на ПП-ДБ им даде много сериозна лампа, която трябва да им свети в тази ситуация. Те няма да направят някакви резки ходове. Ако имаше диалог, можеха с всички парламентарни групи да обсъдят кой е най-приемливият кандидат, това се случи в 48-ото Народно събрание", подчерта Радев.

Политологът Кристиян Шкварек смята, че няма никакво значение точно кой ще е кандидатът на ГЕРБ за председател на НС.

"В момента има тежка политическа криза, при която всяка една от политическите партии страда или от криза на доверие в лидерите, или от криза на доверие от страна на избирателите. Вътре всеки стои на нож дали едно грешно движение няма да им коства или избирателите, или лидерството. Партиите ги разделям на две групи - партиите, в които по-голям е проблемът не в лидерството. Това са партии като "Възраждане", те се чувстват, че електорално са изядени от "Величие", МЕЧ, включително и "Има такъв народ". От друга страна са партиите, в които проблемът е чисто лидерски", коментира той.

За пример Шкварек посочи "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Те останаха без най-легитимната си фигура - Христо Иванов. В момента ще настане една битка за лидерство, която битка ще бъде спечелена от този, който е по-категорично против ГЕРБ и ДПС", добави политологът.

Атанас Радев поясни, че ако има договорки за правителство, би следвало процесът да е плавен.

"Вече имаме заявки, че първият мандат на ГЕРБ няма да бъде подкрепен, това допълнително дава възможност на политическите партии възможността да преговарят за разпределението на властта. Въпросът е по какъв начин ще бъде урегулиран начинът за вземане на решения, защото ако приемем хипотезата, че ще влезем в кабинет ГЕРБ-ДПС-ИТН, дали това няма да е ситуацията, в която този кабинет ще бъде заложник и на Борисов, и на Пеевски", каза още политологът.

Доц. Димитров смята, че Борисов е "набрал" на ПП-ДБ и в момента се опитва да се "разправи" с тях.

"ГЕРБ имат фиксация в ПП-ДБ и въобще в демократичната общност в България. Тази фиксация продължава повече от 10 години насам, тя е насочена върху това да управляват с тях и да получат тяхната легитимация. Това е картина на опит да се изземе нещо, което според тях демократичната общност притежава. Каквото и да се случва, ако върнем времето назад - кабинети на ГЕРБ са били пълни с хора от тази общност", категоричен е Кристиян Шкварек.

Според него именно тази фиксация е коствала спада в гласовете на ГЕРБ.

"Борисов в момента иска да размаже ПП-ДБ и да съхрани себе си. Ако ние скоро имаме нови избори, той би загубил, но би загубил много по-малко, отколкото те. Той не иска да има кабинет с "Има такъв народ", защото знае, че ще си сложи таралеж в гащите. Другият вариант е да направи правителство с това, което иска - ПП-ДБ. Това правителство няма да продължи дълго, ясно е", на мнение е доц. Димитров.

Шкварек прогнозира, че няма да има правителство и ще отидем на нови избори. Самият той не вижда края на политическата криза.

Гледайте целия разговор във видеото.