България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Режим на тока няма да има, но проблемът е в цената и може пазарът да не издържи

Балансиращият пазар е неконкурентен, заяви Мария Кръстева

18.06.2024 | 11:09 Редактор: Толя Стоянова

Търговците на ток у нас алармират, че са на ръба на фалит заради новата методика за балансираща енергия, която премахна тавана на цените. 

"Цената за балансиране не касае само търговците на ток. Тя формира разходите на всички участници на електроенергийния пазар - от битови и стопански потребители до производители и търговци. Методиката увеличи многократно разходите на всички тези участници. Проблемите са на балансиращия пазар", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Свободен енергиен пазар" Мария Кръстева в предаването "България сутрин".

По думите ѝ разходите на стопанските потребители се вдигат четири пъти, а около 15% ще се покачат цените на електроенергия за крайните стопански потребители заради новата методика.

"Балансиращият пазар функционира от много години. Когато си заявил, че потребяваш дадена енергия, ако употребиш по-малко, трябва да си я закупиш от балансиращия пазар. До момента този разход беше прогнозируем. От май падна таванът, но се промени и методиката, въведе се административното определяне на този разход. При определени ситуации се умножава многократно. Огромни щети нанася на всички потребители. Нанася щети на целия пазар, отнема електроенергия, нарушава конкуренцията. Освен корекция на методиката, трябва да се направят и спешни механизми за възстановяване на тези средства за май, които са надплатени. Няма да издържи пазарът, ако не се предприемат спешни мерки", каза Кръстева пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос възможно ли е да стигнем до режим на тока, тя отговори, че едва ли ще се случи това, тъй като към настоящия момент имаме мощности, но проблемът е цената.

"Балансиращият пазар е неконкурентен. Таванът е въпрос на регулаторна преценка. Либерализацията за битовите потребители е изцяло политическо решения, тя няма да се повлияе от развитието на пазара. При балансирането проблемът е, че не само пазарни разходи влизат там, влизат и административни тежести. ВЕИ производителите са по-застрашени", уточни Кръстева.