България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

С "Дигитална раница" учениците са само на един клик от знанието

Профили в системата вече имат 1 млн. потребители

21.11.2023 | 08:32 Редактор: Ивета Велева

Плавният преход към дигитализацията в образователната система започна скоростно по време на Ковид пандемията. Тогава учениците замениха класните стаи с домовете си и начините, по които учебното съдържание достигаше до учениците се извършваше на различно платформи. Идеята за образование, достъпно навсякъде, е олицетворена в дигиталната раница, която събира всичко важно в една платформа.

МОН инвестира 24 млн. лв. в "Дигитална раница" - образователна платформа, където учители, родители и деца могат да се впишат и да използват напълно безплатно.

"Дигитална раница" е уникална образователна платформа и дава възможност за обучение в електронна среда на ученици от 1 до 10 клас. Ще се надгради по отношение на професионалното и профилирано образование. "Дигитална раница" е да се хибритизира обучението", заяви образователният министър проф. Галин Цоков.

В раницата можем да открием седмичното разписание на учебните часове, електронния дневник и всички учебници. Учителят може да използва раницата за да задава задачи, като те могат да бъдат екипни, индивидуални или домашна работа. Може да стартира електронна класна стая, може да даде специфичен достъп на ученик. 

Раницата е достъпна от началото на учебната година, а учителите могат сами да създават интерактивни уроци, което ще бъде платена дейност от МОН.

Министерството е в преговори с различни образователни платформи, които също да се включат и да добавят интерактивно съдържание. В електронната система "Дигитална раница" вече са се включили 750 хил. ученици и над 70 хил. учители. Профили в системата вече имат 1 млн. потребители.

"Дигитална раница" ще промени ролята да учителя в информационното общество, той ще бъде и създател на нови дигитални уроци. Министерството са в преговори и с различни образователни платформи, които да се включат и създават съдържание.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.

3
0 rate up comment rate down comment 0
уха
преди 1 седмица
Дигитална раница за знание и дигитална баница за закуска на ученика. Ама дигиталната баница я ядат чиновниците и се прави с основен придукт - пари от бюджета. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Iordan Ivanov
преди 1 седмица
тип искуствен интелект.подава се че с подобно оръжие могат да бъдат трайно вуредени всоички в училищата вкл деца,учители ,мишки,***.ДА СЕ БЛОКИРА Ограбването на милиарди за електронно управление. ДА се затворят всички ЯСЛИ,ГРАДИНИ и УЧИлИЩА до исключване и демонтаж на видео терористичната техника !Видео терора е ЗАБРАНЕН ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА република България чл.32;чл.28 и чл.29ДА СЕ ИСКЛЮЧАТ КАМЕРИ,ЕКРАНИ И СКЕНЕРИ В училища,ЯСЛИ И градини !!!Поразени трайно са всички деца ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Iordan Ivanov eng.ge
преди 1 седмица
Всички деца показaни по телевизии имат тежки трудно лечими увреждания вкл на ОЧИТЕ от НАГЛО ПРЕСТЪПНА ВИДЕО ТЕРОРИСТИЧНА ТХЕНИКА ВКЛ черно ЧУМНО АКТИВНА>30 Септември 2023Експерти да направят внимателни анализи на интервю с подставен временно като министър на образованието на република БЪлгария професор.Вместо да обезопаси ясли,градини и училища от дигитално холограмен видео терор терористи на власт го ползват за внедряване на ЕЛЕКТРОННИ БЕЛЕЖНИЦИ И ЕЛЕКТРОННА РАНИЦА.Министъра е ЖЕРТВА НА ... Сигнализирай за неуместен коментар