България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Румен Христов: "Продължаваме промяната" назначава еднолично, ще сменим министри при ротацията

ДПС е неизбежният партньор от гледна точка на големите цели, заяви лидерът на СДС

27.09.2023 | 08:38 Редактор: Тодор Петров

"Имаше разглеждане на много кандидатури. Става дума за управлението на столицата и повече от 1,5 млн. български граждани. Търсихме непартийна кандидатура и разпознаваем човек, който е постигнал всичко сам. Г-н Хекимян постига всичко сам, изключително отговорен, последователен и амбициозен е. Би бил прекрасен кмет на София. Натрупа се умора. Дори Фандъкова да работи добре, хората казват: Нека да направим смяна, да видим дали другият няма да е по-добре. Нормално е да се ползват граждански фигури като фигурата на г-н Хекимян", заяви лидерът на СДС Румен Христов в "България сутрин". 

Той изтъкна, че журналистиката е много сериозна професия и не намира за основателни някои упреци спрямо кандидата за кмет на София Антон Хекимян.

"Хекимян е безпристрастен журналист, доказал го е във времето. Не слугува на този или онзи", подчерта Христов пред Bulgaria ON AIR и категорично отрече да има договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ за разпределение на столицата и останалите големи градове.

"Ще има много сериозна надпревара, столицата е изключително важна. Нямаме договорки, ще работим за спечелване и на другите големи градове. Много ми се иска победата да бъде на първи тур, но много трудно ще се получи. Вили Лилков е много уважавана личност в дясното пространство, той е сериозна кандидатура. Това, което би събрал като гласове, на балотаж ще дойде при ГЕРБ-СДС. Не сме водили разговори, но нямам съмнение, че на втория тур ще подкрепи кандидатурата на г-н Хекимян", каза още гостът.

Христов посочи, че местното управление и централното управление са много различни, но местното е база на централното. То е по-близко до гражданите. Ако има много сериозни промени, сигурно ще има отражение на централното управление, предупреди лидерът на СДС.

Ако целите по отношение на Шенген, ПВУ, войната в Украйна и Еврозоната се работи последователно, ще продължат да управляват заедно с ПП-ДБ, стана ясно още от думите му.

"Споровете не са малки и са за оперативно управление на държавата. Коалицията скърца в това отношение, но се правят компромиси в името на България. Назначенията стават без съгласуване, което е грешка. Няма допитване и до колегите от "Демократична България", доминира във всяко отношение "Продължаваме промяната". При ротацията ще има дебат по какъв начин ще стане разпределението на министерските постове. Имаме кадри, които са много по-добре подготвени от тези, които сега са в Министерския съвет", заяви Христов.

По думите му премиерът Николай Денков е в основата на търсене на механизъм за уеднаквяване на решенията за назначения.

"ДПС е неизбежният партньор от гледна точка на големите цели и най-вече Конституцията. Без тях нямаме мнозинство дори за т.нар. къса писта. Не виждам нищо лошо да работим с проевропейска партия като ДПС", изтъка Христов и добави, че не е обсъждана опция за разваляне на сглобката след местните избори. Той обаче очаква подобряване на управлението.

Подписаният меморандум между държавата и земеделските производители е постигал единствено ускоряване на плащанията, които така или иначе земеделците са щели да получат, смята гостът. Потърсен е и диалог с Украйна относно зърнените култури.

"В пазарна икономика няма да постигнем очаквания ефект със забрани. Когато влезе по-голямо количество слънчоглед, цената на олиото падна", настоя Христов.

"България помага и ще помага на Украйна, защото това е независима държава, която е нападната от агресора Русия. България разполага с оръжие, което е с изтичащ срок на годност. Няма да се даде оръжие, което ще се възпламени при използване. Армията ни има нужда от превъоръжаване, изоставаме от стандартизацията в НАТО", коментира още лидерът на СДС.

Румен Христов определи като недобра работата на службите н за сигурност.

Гледайте целия разговор във видеото. 

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

1
1 rate up comment rate down comment 0
патерици
преди 2 месеца
Тоя пък какъв беше....Аааа... на умрялото СДС... Защо не се явите на избори самостоятелно, г-н Партиен Вожд? Да се види колко души ще ви подкрепят! Сигнализирай за неуместен коментар