България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Чиста измама: Купуваме си уж овчи сирена и кашкавали, правят ги с краве мляко

Това може да бъде опасно за здравето на потребителите, заяви Андрей Велчев

25.09.2023 | 08:27 Редактор: Тодор Петров

Само един от 10 тествани вида овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна. Проучването показва още по-фрапиращи данни - изследвано е биволско сирене, в което е установено, че няма грам биволско мляко. 

"Надявахме се, че качеството ще се покачва, а няма да пада драстично. Това е предмет на националната сигурност, на всеки му е важно с какво се храни. Резултатът е в една от най-реномираните в света лаборатории, която направи количествен ДНК анализ. На места имаме производители с над 50% краве мляко, което е чиста измама и в ущърб на потребителите. Повторихме тези, които тествахме преди няколко месеца. Повтори се същият резултат, даже има влошаване", обясни председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна Андрей Велчев в студиото на "България сутрин".

По думите му в България количествен анализ не се прави, а от Сдружението за достъпна и качествена храна са първият клиент, поръчал подобен анализ на международна лаборатория.

"Апелът е, освен БАБХ и Комисията за защита на потребителите, от Правната комисия на НС също да вземат да отговорят. Три месеца нямаме отговор, а оправдания не може да има. Няма случай на изтеглени продукти. Докато тече тестът и Агенцията по храните вземе отношение, тези партиди се изчерпват. Проблемът се задълбочава. Надявам се да не получаваме copy-paste отговори", каза още Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Критиката към нас също расте, защото обществото иска да види някой наказан, отбеляза той.

Гостът отново посочи, че слагат краве мляко в продуктите, които са рекламирани като овчи такива.

"Това може да бъде опасно и да има сериозно отражение при хора със сърдечно-съдови проблеми или алергични към това мляко. Потребителят е най-ощетен. Когато те разчитат на етикета, а не е това, което се съдържа вътре, кой трябва да се самосезира? Най-вероятно Комисията за защита на потребителите", коментира Велчев. 

Председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна напомни, че касовата бележка е единствената гаранция, с която можем да докажем откъде сме закупили продукта.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

 

3
0 rate up comment rate down comment 0
Търгаш
преди 2 месеца
Интересно, в такъв случай от какво правят кравето кисело мляко и сирене? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
уточнение
преди 2 месеца
Уточнете - с 50 % сухо краве мляко от Украйна! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
автор
преди 2 месеца
Грешите това сирене от крави които са пратени на курсове по чужди езици и са научени да блеят като овце така че какъвто език говорят такива са. Който говори македоснски нали е македонец И кравите са овце! Сигнализирай за неуместен коментар