България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Миньорите и енергетиците не вярват на управляващите, връчват на Денков споразумение

"Държавата трябва да си поеме ангажимента", каза председателят на Федерацията на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев

19.09.2023 | 09:12 Редактор: Искра Ангелова

След тътена на комбайните и тракторите, идват възгласите на миньорите и енергетиците, вдигнати от синдикатите с искането да бъде запазен въгледобивът и да не се бърза със закриването на базови мощности. 

"Месец август беше доста горещ покрай обсъждането на териториалните планове за справедлив преход. Понеже ние сме недоволни от това, което е записано като краен вариант, се стигна до протести. Надявам се, че ще бъдем чути от управляващите и заедно да седнем на масата, за да направим работещи териториални планове, които да бъдат в помощ на трите региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил", каза председателят на Федерацията на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев в студиото на "България сутрин".

По думите му и жителите, и организациите не са доволни от това, което предлагат управляващите.

"Плановете са абстрактни, пожелателни - нещо, което ще се случи във времето, ще бъдат намалени работните места. В тези планове е предвидено 12 000 човека само от комплекса "Мини Марица-изток" от 2030 до 2035 да станат 15 000. Има и към 80 000 свързани работни места. Не виждаме финансови възможности", допълни Вълчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че навсякъде е записано, че преходът трябва да бъде плавен.

"Нито един човек не трябва да бъде забравен, за всеки трябва да има възможност за работа - да може да храни семейството си. В тези планове има заложени финанси и то чувствителна сума относно квалификация и преквалификация на работната сила. Това означава, че ако бъде направен завод на дадена територия и ако има индустриална зона, където да бъдат изградени всички тези неща - чак тогава да се стигне до преквалификация на този, който иска да работи там", поясни председателят на Федерацията на миньорите към КНСБ.

И е категоричен, че те не вярват на управляващите.

"Двата синдиката ще представим споразумение на управляващите, което трябва да бъде договорено в срок до края на месеца. Там трябва да поемат ангажименти. В него ще бъдат включени сигурността на енергийната система, сигурността на работните места, бъдещето на тези хора и техните възнаграждения. Държавата трябва да си поеме ангажимента така както са го направили някои държави членки", коментира Валентин Вълчев.

Според него голяма част от хората няма да искат да се преквалифицират.

"Протестът ще бъде мирен, миньорите винаги са го показвали. Протестът ще тръгне в 11:30 ч. от "Александър Невски" и в 12:00 ч. започва пред Министерския съвет. Имаме уверение от акад. Денков, че една от групите ще бъде приета от него. Ще бъде връчена протестната декларация", подчерта той.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.