България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Има ли риск България да загуби хранителния си суверенитет? Проблемите в земеделието са от години

Цветан Цеков и Михаил Михайлов коментират, че има натрупани проблеми в управлението на земеделския бизнес

19.09.2023 | 09:25 Редактор: Михаела Димитрова

Протестиращите земеделци дадоха срок на общината до 15 часа днес, за да бъдат изпълнени исканията им, в противен случай заплашиха да блокират центъра на София с тежка техника. 

"Искам да обясня, че това е общо решение на целия земеделски сектор, не е спонтанно. Заедно с животновъдите преди десетина дни обявихме стачна готовност, след това колегите от сектор "Зърнопроизводство" също. Целият сектор изригна. То не е плод на някакви финансови искания, грубо се представят нещата, става въпрос за 30-годишен период, в който има натрупани сериозни проблеми в управлението на земеделския бизнес в държавата", коментира председателят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото "България сутрин".

"В момента върха на тази пирамида започва да се клати и да се разрушава. Видяха се сериозните недостатъци на управлението на нашето земеделие от този 30-годишен период, в резултат на което сектори като плодове и зеленчуци, животновъдство, бяха почти унищожени заради липсите на политики и стратегии. Няма държава, която да не защитава родното производство, защото това е независимост. Освен качеството на храната, която е изключително важна, знаем истината за това какво се консумира, много умело се прикрива, ако не защитим родното си производство, оттук нататък ще бъде тотално зависими от всякакви външни вмешателства", каза още Цеков.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Обединен български пчеларски съюз Михаил Михайлов заяви, че пчелният мед, като основен хранителен и лекарствен продукт, се възпрепятства поради това, че има нерегламентиран безмитен внос от Украйна, Китай и от други страни. "Подкрепяме протестите на зърнопроизводители поради това, че ние сме в същата ситуация. Имаме проблеми с реализацията на меда, затова искаме подпомагаме от държавата. Изключително голям труд полагаме като пчелари, води се практическото пчеларство, всичко е ръчен труд. По самото отглеждане на пчелите, опазване на тяхното здраве, подхранване, грижи за пчелите, всичко това включва труда на десетки хиляди пчелари с тях и техните семейства. За тази година сме отправили искане до Министерството на земеделието и храните за подпомагане по държавната схема, нямаме отговор вече 2 месеца, имаме и други искания. Администрацията в Дирекция "Животновъдство" е много ограничена като административен капацитет, а пчеларството е свързващо звено между земеделие и животновъдство", посочи той.

По думите на Цветан Цеков прогнозите отпреди 15 години са се случили. "След милиарди левове, излети в земеделието, към днешна дата ситуацията е същата и даже по-зле. Няма точният механизъм, по който може да се измери. Не повече от 10-15% е реално българската продукция по наши проучвания. Производството намалява, корени се в основата на това, че в тези уязвими сектори, за да могат да функционират, трябва да работят по определени механизми. Не случайно производството на храни бива подпомагано", обясни той.

Според него проблемът е в цялостната липса на стратегия. "Не можем да говорим за липса на ненамеса на държавата. Държавата трябва да се намесва и то адекватно, да защитава този тип производства, да създаде политики, за да може да се произвежда. Така като ме гледате приличам ли ви на терорист? Занимавам се със земеделие повече от 20 години, децата ми ме определят като един работещ човек. Ако тези хора не могат да видят какво се случва, значи те нямат място там, нямат правилните управленски качества", каза още Цветанов.

Той добави, че позициите на страната ни в Европа са се разбили. "Протестът е безсрочен, ние сме мирни граждани, всички излизаме, за да покажем, че има нещо сбъркано, трябва да бъде променен фундамента. Тези хора, които управляват държавата, да разберат, че утре няма да ги има, ще дойдат други, всичко това да бъде плод на субективизъм, трябва да се промени политиката, да вкараме експертиза с анализи, ако това нещо не се случи, ще загубим плодовете и зеленчуците, животновъдството, хранителния си суверенитет", категоричен е Цветанов.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

2
1 rate up comment rate down comment 0
Goo
преди 2 седмици
Излиза, че в момента зърнарите използват останалите сектори, за да прокарват своите интереси. Апропо - вижте им тракторите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
532
преди 2 седмици
Значи всеки от земеделските производители, стачкуват със свои искания, иначе протеста бил общ! Сигнализирай за неуместен коментар