България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Омраза и агресия в парламента: Възможно ли е санкциите да превъзпитат депутатите?

Част от експертите съветват политиците да правят точно това, смята Александър Христов

09.06.2023 | 08:15 Редактор: Тодор Петров

От "Продължаваме промяната-Демократична България" поискаха по-високи санкции за непристойно поведение на депутати след физическата разправа на парламентарната трибуна след изказване на Явор Божанков. 

"Не мисля, че по-високи санкции биха променили нещо. Тези инциденти са резултат от дълго трупано напрежение. По този начин трупат краткосрочни позитиви с ясното съзнание, че дългосрочните ефекти няма да са добри. На тези хора им е ясно, че чисто имиджово бързо може да бъдат изхабени. Когато две групи от хора се мразят, те очакват от своите политически представители също да се мразят. Подобни провокации са съзнателно непотискани", коментира в "България сутрин" PR експертът Александър Христов.

По думите му първо трябва да се успокоим като общество и след това изискванията към депутатите да са по-натискащи. А успокоението ни зависи от политиките, които ще се случат в следващите месеци и години. 

"Такива сцени зачестяват, защото има натрупано напрежение в обществото и омраза между политическите сили. То е като при децата в пясъчника - има периоди, в които се сдружават, в един момент възниква конфликт и всеки е срещу всеки", даде пример Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, колкото повече информационната среда се претрупва с по-реакционни действия и цинизми, на теб ти се налага да правиш нещо по-извънредно, за да привлечеш вниманието на хората. Част от експертите съветват политиците да правят точно това, за да получат повече публичност, допусна Христов.

Гостът отбеляза, че политиците снимат, за да видят кой какво е правил и да извлекат дивиденти. Христов очаква да продължат такъв тип противопоставяния и агресия. 

"Навличат си гнева на хората, които смятат, че те са там да вършат работа. Но си навличат любовта на тези, които са техни по-яростни и директни привърженици", каза още PR експертът и добави, че в някакъв момент обществото ще накаже политиците за това им поведение.

Христов заключи, че дебатът в Народното събрание отдавна е изчезнал, а в момента се наблюдава свръхемоционалност при опонентите, но липсва дебат по същество.

Гледайте целия разговор във видеото.