България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Личев: Гешев нахлу в президентството и започна роене на партии

Основният проблем не е в ротационното управление, а в това как са се споразумели, каза социалният антрополог

07.06.2023 | 09:19 Редактор: Вяра Димова

Война между институциите след поредните остри критики от страна на президента Румен Радев към новото правителство и обединението на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Знакови изказвания имаше и в пленарната зала при гласуването на кабинета "Денков-Габриел".

"Всеки има право да изрази неуважение към народните представители. Но към химна е неподходящо държание. Президентът не е многословен, изказва се лаконично, но не пропуска да вземе становищеГешев изигра ролята на аткрактор - нахлу в президентството и започна каскада от роене на партии", каза социалният антрополог доц. Валери Личев в студиото на "България сутрин".

Случващото се напомня митологични сюжети, посочи гостът. "Зевс преди да захвърли баща си в Ада, го скопява. Тук имаме поредица. Радев се появява благодарение на Нинова и се скарват с тях. После благодарение на него се появяват Петков и Василев - и с тях се развалят отношенията. Имаме лавина. Всички, които се появиха, може би трябва да бъдат кастрирани", коментира доц. Личев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Гешев атакува мощно. "Борисов му е клиент, Петков и Добрев са му клиенти. Не мога еднозначно да тълкувам поведението на Делян Добрев. Възможно е ГЕРБ да демонстрират, че не са влезли в коалиция с "Продължаваме промяната - Демократична България". Може да симулират нещо такова", каза социалният антрополог.

Според него основният проблем не е в ротационното управление, а в това как са се споразумели.

"Продължаваме промяната" и ДБ искаха да спрат корупцията. Как са се договорили, дали както едно време гущерът си премахна опашката - това беше организираната престъпност, дали сега са се договорили да спрат каналите за корупция или да ги пренасочат", добави доц. Личев.

Гледайте целия разговор във видеото.