България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гаджев, ГЕРБ: Ще сменяме министри при несправяне с работата, Гешев се намеси в политиката

Не сме предали избирателите си, защото ние продължаваме да си нямаме доверие, посочи депутатът

07.06.2023 | 08:59 Редактор: Юлиан Христов

"Изборът на редовно правителство, избрано от парламента, дава възможност на Народното събрание да продължи живота си. Когато парламентът е избрал правителство, центърът на властта е в парламента. Дали ще бъде стабилно - надявам се", каза депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев пред Bulgaria ON AIR

"Ангажиментът на ГЕРБ е в първите 9 месеца министър-председател да е Николай Денков, а след това Мария Габриел. Ако някой от министрите не се справя, ще бъде сменен. Ако си мисли друго, се е объркал", коментира депутатът. 

Той припомни, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат програми, които в голямата си част се покриват.  

"Не сме предали избирателите си, защото ние продължаваме да си нямаме доверие, но да видим как ще заработи системата на контрол", допълни Гаджев в ефира на "България сутрин".  

По думите му "главата на Иван Гешев" не е изиграла ролята на "спойка" за новата коалиция. "Ние го говорим много преди Мария Габриел да каже, че ще внесе искане за отстраняване на Иван Гешев", обясни Гаджев. 

Депутатът посочи, че прокуратурата е навлязла в полето на политиката, където не ѝ е работата. Гаджев припомни, че дълги години Бойко Борисов е бил без имунитет, а сега, когато има, изведнъж му го поискали. Това дали той ще си даде имунитета, зависи от мотивите, които държавното обвинение ще внесе за това искане. 

"В момента, в който заявихме нашата твърда подкрепа за съдебна реформа и механизъм за контрол на главния прокурор, той се намеси", отбеляза депутатът от ГЕРБ.  

Той коментира и поведението на президента Румен Радев по време на вчерашната клетва на правителството: Президентът си има своите функции по Конституция и е редно да си е в тези функции.

"Не сме забравили какви пакости, грешки, а и откровени корупционни практики се случиха. Така че няма как да забравим всичко и се надявам да не се повтаря", каза още Гаджев. 

 Гледайте целия разговор във видеото.