България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Една трета от първолаците не са водени на очен лекар, много от тях се оказват късогледи

Ограничете достъпа на подрастващите до телефони и таблети, призова д-р Невяна Велева

07.06.2023 | 08:12 Редактор: Вяра Димова

Увеличават се децата с късогледство в София. Това показват данните след направени прегледи на над 3700 деца. С отговорната задача да направят очни прегледи на децата се заеха Столичната община и Дружеството по детска офталмология и невроофталмология. 

"В рамките на близо 4 месеца прегледахме деца от 62 български училища на територията на Столична община. Това са деца от първи клас. Стряскащото беше, че близо 35% от децата, около 1300, бяха прегледани за първи път. Това са деца, които живеят в София", каза секретарят на Българското дружество по детска офталмология и лекар в "Александровска болница" доц. д-р Невяна Велева в студиото на "България сутрин".

Заболяването, наречено "мързеливо око", се среща често, от него страдат между 4 и 6% от хората, стана ясно от думите ѝ.

"Лечимо е, но ако бъде хванато рано, във възрастта до максимум 7-годишна възраст. Апелираме децата да преминат поне три профилактични прегледа преди първия преглед в първи клас. Кога? На 6-месечна възраст, вторият преглед би трябвало да бъде на около едногодишна възраст. Третият преглед е между 3-4-годишна възраст. Ако тези прегледи бъдат направени, няма да изпуснем "мързеливото око", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на д-р Велева в училище много от проблемите на децата са свързани с това, че не виждат ясно, затова биват приобщавани в графата на тези, на които не им се учи. "Всъщност това са нормално развиващи се деца, но деца, които не виждат. Затова изостават в училище", добави тя.

Очила за късогледство се слагат още преди първи клас, показва статистиката. От близо 900 деца, при които специалистите са установили, че има някакъв зрителен проблем, 40% от тях са с късогледство, изтъкна лекарят.

"Това са деца, които тепърва ще растат, а това води и до нарастване на късогледството. Ако за родителите късогледството е проблем от гледна точка на това, че децата им ще бъдат с очила - за офталмолозите късогледството е нещо коренно различно. Ние се страхуваме, че когато то е високо има риск от очни заболявания, които могат да доведат до трайно увреждане на зрението, включително и слепота", обясни секретарят на Българското дружество по детска офталмология.

Често срещан въпрос от родителите се оказва "какво могат да направят", отбеляза специалистът и обясни: "Да ограничат достъпа на децата до телефони и таблети. Основният симптом, който можем да наблюдаваме, е присвиване на очите. Тогава, когато имаме астигматизъм, най-често първите оплаквания са от главоболие. При късогледството главоболие няма. Тук основният проблем е, че не виждаме ясно надалеч", разясни д-р Велева.

Близката зрителна работа, големият престой в затворени помещения - са рискови фактори за развитие на късогледство, добави тя. Специалистът предупреди и за купуването на евтините слънчеви очила, които заливат българския пазар. 

"Най-доброто нещо е да се купят слънчеви очила от лицензирани оптики", настоя офталмологът. В страната имаме достатъчно добре оборудвани очни клиники и кабинети, които да се погрижат за лечението на децата със зрителни проблеми, отбеляза д-р Велева.

Гледайте целия разговор във видеото.