България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Редовно правителство ще има, конституционни промени - малко вероятно

Доц. Борислав Великов и Иван Сотиров коментираха проектокабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

05.06.2023 | 09:08 Редактор: Искра Ангелова

От ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат на президента Румен Радев.

"Познавам акад. Денков, положително настроен съм. Повечето министри са със здравословна доза почтеност, която е важна за всеки политик", заяви бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов в студиото на "България сутрин".

Според бившия депутат и настоящ политически наблюдател Иван Сотиров, е крайно време вече да имаме правителство.

"Още в 47-ото НС имахме призив да се сключи такова споразумение между първата и втората политическа сила, и да се формира евроатлантическо мнозинства, защото още тогава всички симптоми на кризата предполагаха това да се случи. Ние пропиляхме над година и сега нещата се случват по най-лошия възможен начин, но по-добре да се случат, отколкото да продължаваме със служебни правителства", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сотиров смята, че е било добре министрите да не са били партийните фигури, които са участвали в тежките сблъсъци и обвинения помежду си.

"Учудвам се какво беше това упорство от страна на Асен Василев да присъства, защото той не отговаря на общата концепция. Опитите на партиите да говорят как не са в коалиции е авансово презастраховане да не се поеме политическа отговорност. А за да се случат нещата, трябва партиите да поемат отговорността. Тези, които се кълнат на парламентарната република, да стартират една конституционна промяна - тя може да стане само с обикновено Народно събрание, да отпадне служебното правителство. То дава възможност един човек еднолично да управлява държавата, без наличието на парламент", смята политическият наблюдател.

По думите на доц. Великов, за да има работещ парламент, трябва да има редовно правителство повече от 3 месеца.

"Остава и това, което е важно за страната - бюджетът. Но дали ще може да има конституционни промени само със 160 народни представители, което е "бавната писта", съмнявам се. Тези промени изискват по-широко обсъждане и съгласие. Време е парламентът да излезе от това дъно, където се самопостави и с предишните избори, а не някои хора да казват: "Те въобще не си заслужават парите, за какво са там", каза той.

Иван Сотиров смята, че между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма толкова съществени разлики, колкото си преписват.

"Видяхме ги и едните, и другите в управлението. Горе-долу едни и същи практики произвеждат и едни и същи приоритети заявяват. В ГЕРБ е пълно с бивши кадри на ДСБ, а акад. Денков започва политическата си кариера като зам.-министър на Борисов в негово правителство. Тези драми, които се разиграват за пред избирателите, е крайно време да бъдат прекратени. Скептичен съм за лансираните конституционни промени, още повече, че не виждам ясна идея за конституционна реформа", категоричен е той.

Доц. Великов е на мнение, че местните избори ще бъдат изпитание за властта: "Ако изкарат местните избори и след това продължават да са заедно - тогава наистина ще са постигнали една устойчивост, която в момента е трудно да се предположи дали ще я има. За самите местни избори ще има голямо съперничество и там как ще се разберат - дали в някакъв момент Бойко Борисов няма да дръпне шалтера, не може да се предвиди, но не е изключено."

Гледайте целия разговор във видеото.