България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отношенията на братя Галеви със службите и каква е връзката с убийството на Къро

Местните хора в Дупница са знаели за това дали се прибират редовно в България, смята Тихомир Стойчев

05.06.2023 | 08:37 Редактор: Юлиан Христов

МВР и прокуратура се заеха със случая на единия от братята Галеви – Ангел Христов, за който се оказа, че е в България и е починал от инфаркт. Междувременно вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че се работи по версията Христов да е вкаран мъртъв в България.

"Всеки месец в страната влизат и излизат стотици хора нелегално. Отдавна корупцията е пробила КПП на страната", каза бившият началник на Централната служба за борба с организираната престъпност Тихомир Стойчев в предаването "България сутрин"

Той обясни, че от момента на изчезването на Ангел Христов и Пламен Галев, когато те са обявени за международно издирване от Интерпол, в МВР би трябвало да се води оперативно-издирвателно дело.  

"Какъв е обменът на информация между службите да се установи къде са тези лица, разузнавателните ни служби имали ли са заседания? Има много неясноти - дали това са едни почтени служители на МВР, или изкуствено са били уличени в нещо и са били принудени да напуснат системата, дали не са напуснали в друго качество?", попита Стойчев. 

Гостът изтъкна, че трябва да има контрол над службите и да се провери каква е свършената от тях работа в годините на прехода.  

Стойчев припомни за "много интересни срещи на тези лица" (братя Галеви, бел. ред.) и за това, че Алексей Петров се е познавал добре с тях и е организирал среща с бившия вътрешен министър Румен Петков, което по-късно доведе до оставката му.  

Тихомир Стойчев припомни, че самият Петров е твърдял, че е бил офицер за оперативно внедряване и постави въпроса каква е била връзката на Галеви със службите.  

"Ако Галеви са имали отношения със службите, това не отговаря на никакви правила", настоя бившият шеф на ЦСБОП.   

По думите му осигуряването на преминаването на гражданите се обезпечава от специалните служби.  Според него сега започват да се появяват "кандидат-свидетели за много неща, които са ставали по време на прехода". Стойчев обаче изрази съмнение, че за разследване на случаи от прехода вероятно ще се подхожда фрагментарно.  

Експертът е на мнение, че местните хора в Дупница са знаели за това дали братя Галеви се прибират редовно в България. По думите му едва ли те са разчитали само на една вила в село Ресилово.  

"Местните хора знаят, друг е въпросът дали не са се страхували през годините и дали вярват на институциите. Дупница винаги е била интересна, не с нещо друго, но е един от магистралните пътища за фармацията и производството и трафика на субстанции. И преди 1989 година част от тези вещества са влизали в каналите на трафик. Тези контрабандни канали са едни от другите средства, през които всеки може да влиза или излиза в страната", обясни бившият началник на ЦСБОП.  

Според него има връзка между последните събития и убийството на Къро. Стойчев каза, че "тези хора са работили и с Къро, и с Таки, и с Мето Илиенски, който също не е ясно дали е жив". 

По думите му е наложително службите да бъдат контролирани от парламентна и ако не се стигне до съставяне на правителство, да бъдат свиквани регулярно Съветите по сигурността при правителството и президента.  

Гледайте целия разговор във видеото.