България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Правителство ще има, но каква ще бъде цената на коалицията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС?

Двамата гости не успяха да постигнат съгласие дали президентът Радев има изгода на власт да остане служебният кабинет

01.06.2023 | 09:02 Редактор: Петя Кръстева

Политическите сили продължават да търсят успешната формула за съставяне на правителство. На този фон недоволни граждани излязоха пред президентството с искане за импийчмънт.

Който и да стане премиер, ще бъде политическо лице. Въпросът е да успеят да намерят експерти или полици, а достатъчно мнозинство в Народното събрание, с което да гарантират стабилност в държавата в следващите 4 години. Това заяви политическият анализатор Нидал Алгафари в студиото на "България сутрин".

По думите на политолога Слави Василев мантрата, че кабинетът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще бъде независим от политиците, е нереалистичен. 

"Колкото по-неполитически е един кабинет, толкова по-задкулисно действа той. Ясно е, че този кабинет ще бъде управляван от Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, които не знам как ще обяснят това обстоятелство на своите избиратели", отбеляза той, като допълни, че коалицията между двете формации ще убие "Продължаваме промяната". 

Алгафари е на мнение, че политическите партии са загубили твърде много време да се мразят, заради което със сигурност ще намерят начин да сформират кабинет. 

"Важното е да се стабилизира държавата и да успее да се отнеме от г-н Радев, който управлява безконтролно", смята анализаторът. 

По отношение на предложението за свалянето на имунитета на Бойко Борисов, Василев изтъкна, че разводът между лидера на ГЕРБ и главният прокурор е изключително деликатен. 

"Продължаваме промяната" имат остра нужда да влязат в сговор с доскорошните си врагове, защото изтеклите записи до такава степен ги компрометират, че ако отидат на нови избори, не се зае коя място ще получат. Това е удобен съюз между непримирими врагове. След тази коалиция ще се мразим още повече, защото допуснахме това безумие", изрази становище той пред Bulgaria ON AIR.

Анализаторът констатира, че ще има щети и за двете формации при една потенциална коалиция. Двамата гости не успяха да постигнат съгласие относно това дали президентът Радев има изгода на власт да остане служебният кабинет.

"Абсолютна глупост е, че едно такова правителство ще закрепи България в ЕС и НАТО и че ако не е то, ще идем някъде в Евразия", каза още Василев, подчертавайки, че партиите ще управляват заедно поне до местните избори. Алгафари също прогнозира, че правителство ще има.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа