България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Младите живеят при родителите си до 30-годишни, липсва подкрепа за създаване на семейство

Нагласата е да имаме само едно или максимум 2 деца, отбеляза д-р Радосвета Стаменкова

01.06.2023 | 08:00 Редактор: Петя Кръстева

Броят на едночленните домакинства в България по време на последното преброяване на населението през 2021 г. е над 1 милион души. Това показват данни на НСИ. Те разкриват още, че у нас в 78% от всички домакинства не живее нито едно дете под 16-годишна възраст. Това е най-високият процент за последните десетина преброявания, допълват експертите, изготвили проучването.

Причината е комплексна. От една страна, имаме застаряване на населението. От друга страна, имаме много българи, които са решили да осъществят репродуктивните си планове извън страната. Имаме и наслагван от десетилетия модел за едно или максимум две деца. Ако двама души имат само едно дете, означава, че се възпроизвеждат с негативна цифра. За да имаме прираст на населението, трябва една двойка да има повече от 2 деца. Това заяви изпълнителният директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве д-р Радосвета Стаменкова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ младите хора имат нужда от подкрепяща среда, политики и трайни помощи, за да решат да имат деца.

"В големите градове има тенденция да се изчаква, за да могат да се реализират образователните планове. После обаче решаваме, че трябва да реализираме и кариерните си. Това обаче не са единствените причини - нагласата просто е да имаме само едно или максимум 2 деца", отбеляза събеседникът.

Тя коментира и статистиката, според която всяко второ домакинство се оглавява от човек, който не работи.

"Тогава, когато няма подкрепяща среда - няма добър за реализация трудов пазар, няма и институциите. Няма ги тези сигурност и спокойствие, необходими, когато човек реши да увеличи семейството си", смята д-р Стаменкова. 

Специалистът изтъкна, че младежите обикновено напускат дома си на 19 години, когато отиват да учат в друг град или държава. В противен случай - поради жилищни рестрикции или семеен манталитет, няколко поколения остават под един покрив. 

"Наблюдава се тенденция младите хора да отлагат напускането на семейното огнище и започването на самостоятелен живот. Седим до 30 или повече години в семейството, тъй като това означава, че можем да отделим време за себе си и да отложим плановете за съставяне на семейство и поемане на повече отговорности", обобщи д-р Стаменкова пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 1
една
преди 9 месеца
И преди като на планетата е имало доста по-малко хора, да не би да сме се затрили? Стига с тая раждаемост! КОЙ ЩЕ ИЗДЪРЖА ПОВЕЧЕТО МЪРЗЕЛИВЦИ ИЛИ ОТКРОВЕНИ НЕКАДЪРНИЦИ? Сигнализирай за неуместен коментар