България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Писател: Да не подадеш ръка е жест на агресия, политиците да подбират думите според аудиторията

Радослав Бимбалов представя новия си роман "Екстазис" на 17 юни

30.05.2023 | 10:19 Редактор: Елеонора Танева

Писателят Радослав Бимбалов представя новия си роман "Екстазис" на 17 юни. Читателят ще се срещне с плътна и поетична проза, същевременно интимна и изящна, но и безпощадна в коментара си за съвременния свят. 

"За хората смъртта е плашещо нещо, не знаем какво се случва, но ни се полага. Целта ми е да позволя на хората да надникнат отвъд, както аз си го представям, и след това да се върнат, защото това е литература. Преди всичко да разберат, че най-важните мигове са, когато си жив, преди до отидеш отвъд", сподели писателят Радослав Бимбалов в студиото на "България сутрин". 

Историята в "Екстазис" започва, когато един младеж изживява бурна, страхотна любов и му се случва нещо, което го изпращя отвъд неговото тяло. Носителят на "Букър" Георги Господинов е сред рецензентите на романа. За книгата той казва, че "няма случайна дума".

"Георги Господинов беше един от първите читатели на книгата, за което съм му благодарен, и то в момент, когато очакваше какво ще се случи с "Букър". Оценката му е задължаваща", заяви писателят пред Bulgaria ON AIR.

Авторът на "Екстазис" коментира също, че хората се страхуват от смъртта толкова, колкото от изкуствения интелект.

"Не трябва да се страхуваме от нещо, което сами сме създали, това показва, че не сме уверени в себе си и че не можем да контролираме онова, което сами сме създали", каза още Радослав Бимбалов.

Той посъветва политиците да използват правилните думи на правилните места и съобразено с аудиторията.

"Да не подадеш ръка, определено е жест на агресия, рицарите - там е тръгнало ръкуването - "аз не държа меч и се ръкувам с теб". Президентът открито обяви война на парламентарната република", коментира писателят.

Гледайте целия разговор във видеото.