България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прекрачи ли граница Радев и изчерпани ли са шансовете за редовен кабинет?

Проф. Николай Найденов, Елена Дариева и проф. Росен Стоянов с коментар за втория мандат

30.05.2023 | 09:17 Редактор: Петя Кръстева

Акад. Николай Денков получи втория мандат от президента и вече започна да тече 7-дневният срок за съставяне на правителство. 

Реакцията на президента Румен Радев при връчването на мандата беше шокираща. Той не е в ролята си да оценява дали една политическа партия е достойна, или не. По-шокиращото обаче е, че за пръв път изказването му няма личен характер, а той се обръща към представителството на цялата партия - академик Денков не е записан в тези разговори. Той казва на хората, които са гласували за ПП-ДБ, "Моля Ви, отдръпнете се назад, за да направите място за други". Това заяви политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

По думите на социолога Елена Дариева моралният релативизъм, който се наблюдава напоследък, е изключително притеснителен.

"Президентът наистина се обърна като страна към политическа партия, което е меко казано неуместно", смята тя. Гостът все пак е на мнение, че шансовете за кабинет с евроатлантическа насоченост все още не са изчерпани. 

Според политолога проф. Росен Стоянов "е задължително да се изказват мнения и оценки, но с различни роли".

"Скептичен съм, че голямата избирателна маса ще продължи да вярва на усилията на ПП-ДБ. Случващото се разочарова и демотивира", категоричен е той.

"Прогнозирах, че ще има правителство, но очаквах и всякакви удари под пояса - този обаче нямаше как да се предвиди. Беше гениално. През последните 20 години е изтичала информация в публичното пространство само за хора с евроаталантическа ориентация. Това е тест за ГЕРБ", изтъкна проф. Найденов. Той е на мнение, че непремерената реакция на президента е целяла да отнеме проценти от гласовете за "Продължаваме промяната". Политологът не пропусна да отбележи, че още от самото начало президентът не е успял да запази неутрална позиция.

"Търсенето на съгласие около сформиране на редовно правителство изисква култура на компромиса и намирането на консенсус. Той обаче е много труден, когато предстои битка за местните избори. Един от изходите, които основните коалиции в НС бяха намерили, беше съдебната реформа. Постигането ѝ би послужило за известна легитимация пред техния електорат", отбеляза Дариева пред Bulgaria ON AIR. Социологът прогнозира, че третият мандат отново ще отиде при БСП.

"Крайно време е президентът да изненада всички с нещо. Важно е не толкова колко е силен той, а колко са слаби политическите партии. Нека не го обвиняваме във всичко черно. Ако депутатите искат да си влязат в правомощията, нека направят каквото е необходимо", обобщи проф. Стоянов.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.