България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хаос и корупция в ТЕЛК: Ще улесни ли електронизацията пациентите с увреждания?

Според адв. Калина Михайлова и Пенка Георгиева е налице сериозен кадрови проблем

30.05.2023 | 08:11 Редактор: Петя Кръстева

От 1 юни започва да работи електронната система за ТЕЛК. Хората ще се разпределят на случаен принцип, за да не чакат с години решенията си.

Заложени са доста обнадеждаващи промени с оглед на електронизация и бързина на цялата система. Чудесно е, че електронизацията ще спести размяната на книжа между различните звена, но как точно ще се синхронизира, това все още остава неясно. Не са заложени гаранции за спазване на сроковете. Това заяви адвокатът по медицинско право Калина Михайлова в студиото на "България сутрин".

По думите на Пенка Георгиева от Пациентска организация "Заедно с теб" голяма част от ТЕЛК решенията не се изпълняват в срок, което се дължи на липсата на контрол от институциите.

"Ако те продължат да не упражняват контрол, това ще бъде само едно отчитане на дейност. Гражданите, нуждаещи се от тези решения, не би трябвало да се притесняват. Ще се създаде хаос, по всяка вероятност ще има много изменения при следващо правителство", изтъкна тя, като допълни, че чрез електронизацията няма как да бъде спряна корупцията. Според нея "несериозно звучи, че тези, които изпълняват в срок освидетелстванията, ще получават бонус 50%".

Адвокат Михайлова изтъкна още, че заложеното увеличаване на комисиите от 70 на 150 звучи чудесно, но не е реално, Тя е на мнение, че включването на двойно повече лекари ще доведе до недоволство сред медиците.

"Няма конкретни финансови разбивки дали държавата може да си го позволи. По-страшно е кадровото обезпечаване", предупреди тя чрез Bulgaria ON AIR.

Събеседникът ѝ подкрепи твърдението, че увеличаването е добра идея, но само с рекламна цел.

"Mного често ни се обаждат директори на областни болници, които твърдят, че не могат да осигурят персонал за графика за лечението на пациентите. Това се случва заради дефицита и тъй като частните болници осигурят двойно-тройно по-високи заплати. По-младите лекари отиват в тях", поясни Георгиева.

Тя беше категорична, че "навсякъде има корупция, а начинът, по който да бъде спряна, не е електронизацията". 

Гледайте целия разговор във видеото.