България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Големият победител не е Ердоган, а културният сблъсък в турското общество

Според Мехмед Юмер културният разлом е донесъл победата

29.05.2023 | 09:34 Редактор: Петя Кръстева

След изключително оспорван балотаж Реджеп Ердоган е новият стар президент на Турция. 

"Тази победа не беше много трудна за президента Ердоган, защото той владее всички механизми в държавата. Той винаги печели с минимална разлика - с малко, но завинаги. Най-големият победител в изборите не е Ердоган, а културният сблъсък в турското общество. От една страна са хората, които са видели дефектна демокрация по време на кемалистка Турция - искаха да се възстанови демократичният ред. От друга страна, победи султанизмът. Културният разлом донесе победата на Ердоган", заяви журналистът Мехмед Юмер в студиото на "България сутрин".

Гостът отбеляза, че в Турция доминират турският етнос и сунитският ислям.

"През тази предизборна кампания видяхме откровен сблъсък между турци и кюрди, сунити-алевити, секуларисти-ислямисти. Турция показа, че не е готова да избере президент, различен от сунитския ислям", смята Юмер.

Според журналиста много неща не са достигнали на Кълъчдароглу, за да са стане президент.

"Опозицията не успя да се обедини около по-приемлива кандидатура. Опозицията пропусна да се мобилизира и да назначи застъпници във всички секции, защото идват оспорвания за сигнали и нарушения", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

Юмер коментира и дали бъдещето на Турция ще се промени след преизбирането на Ердоган.

"Очакванията са с Турция да се продължи в същите дух и тон. За Брюксел и Вашингтон Ердоган е разпознаваемият и приемливият президент, защото знаят какви трикове владее", посочи журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.