България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Яна Борисова за наградата "Аскеер", пиесата "Място, наречено другаде" и Цветана Манева

Вдъхновението на драматурга не зависи от наградите

29.05.2023 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Яна Борисова получи награда "Аскеер" за съвременна българска драматургия за пиесата "Място, наречено другаде". Постановката се радва на огромен зрителски интерес. 

"Наградата е ужасно приятна и е мечтана от много хора. Много важна награда е, защото е единствено в България, която се дава от актьори на актьори. Тази награда е особено вълнуваща, защото я получих почти на рождения си ден", сподели Яна Борисова в студиото на "България сутрин".

Драматургът добави, че вдъхновението ѝ не зависи от награждаването.

"Ако това стане, значи съм загубена и завися от някой друг. Писането е състояние на духа и необходимост да се споделят истории и вълнения с други хора. Трябва да го правиш независимо дали някой друг те е оценил. А наградите са само знаци, че си на правилния път", смята Яна Борисова.

В "Място, наречено другаде" се разказва за две любовни истории, но обектите на тези любовни истории не присъстват. Пиесата е за четирима души, играе се от двама актьори, повдигна завесата тя.

"Това са съседи по жилища и по неволя. Стават приятели и започват да си споделят провалените любовни истории. Много ми се искаше да разкажа за тази част на любовта, в която човек е много склонен да се излага. Пиесата е за това, че много по-силна се оказва приятелската връзка между тези двама души", посочи Борисова пред Bulgaria ON AIR.

"В момента, в който Цветана Манева реши да напусне сцената, аз знаех, че това е неправилно. Тя е актриса във всяка част на тялото и душата си. Знаех, че тя не може без сцена. Имаме нужда от светлината, която ни дава от сцената. Направихме пърформанс, където основна фигура е Цветана. Aктьорите отчитат, че това е специално време и пространство", каза още Яна Борисова.

Гледайте целия разговор във видеото.