България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прогноза: Минимални шансове за кабинет с втория мандат, възможно е експертно правителство

Ще има разцепление между коалицията, ДБ ще е водеща, смятат проф. Румяна Коларова и Кольо Колев

29.05.2023 | 09:16 Редактор: Вяра Димова

Преговорите за правителство не са прекратени, но са замразени. Това обявиха от ГЕРБ-СДС, след като миналата седмица, изпълнена с политически страсти, приключи с публикуването на запис от онлайн среща на ръководството на "Продължаваме промяната".

"Замразяването на преговорите не означава, че отношенията са студени. Замразяването на преговорите е технология, която се използва в ЕС, там конфликтите между държавите членки са по-силни от това, което виждаме в България. При замразяването има няколко компонента. Първият е свързан с необходимостта да са преосмислят позициите, вторият - с необходимостта да преодолеем емоциите", каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ "Продължаваме промяната" трябва да преосмислят присъствието си във властта. "Спрямо тях може и трябва да се приложат правилата, че не бива да има политически фигури. Придвижваме се към формата експертен кабинет", обясни проф. Коларова.

Според социолога Кольо Колев вече се показва съвсем нова картина в политическата обстановка.

"Основното е лъжата. Откровено си признават, че нямат обществената подкрепа, за да получат властта. Виждането за властта е стряскащо и не отговаря на имиджа на "Промяната", който си присвоиха. Няма разумни ходове. Идеята, че ще бъде направено експертно правителство, ще намали напрежението, но това означава вътре в правителството да няма фигурите Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер и т.н. - хора, които са лицето на партията. А тази партия все още не съществува", каза Колев пред Bulgaria ON AIR.

Експертното правителство ще продължи процеса на затихване на имиджа им, допълни социологът. Проф. Коларова изрази мнение, че заявката, че Мария Габриел трябва да бъде първа в ротацията, е просто "пазарене".

"Ясно е, че акад. Денков ще вземе мандата. Въпросът е как ще бъде структурирано правителството. Силното присъствие на Симеон Сакскобургготски в процеса на вземане на решения на тройната коалиция, както и на Ахмед Доган, ставаше през присъствие в парламента. Тук коалиционен съвет няма как да има, но със сигурност ще има формат, който ще взема решенията. Акад. Денков едва ли ще взема автономно решение, няма да бъде силна фигура. Много министри, когато ще вземат решения - ще трябва да се съобразяват с парламентарното мнозинство", коментира политологът.

Въпрос на време е разцеплението в "Продължаваме промяната - Демократична България", смята Колев. 

"Продължаваме промяната" тежи като воденичен камък, спира дипломатичността и възможността за ходове на ДБ. Все по-очевидно е, че при нови избори "Продължаваме промяната" са обречени на срив", прогнозира социологът.

Според проф. Коларова, ако ДБ успее да наложи визията си от самото начало - в рамките на коалицията ще се случи смяна на местата - не "Продължаваме промяната" ще бъде водещ партньор, а ДБ. Събеседникът ѝ напомни, че не остава много до 10 юни и има важни нерешени въпроси.

"Новото удължаваме може да бъде само на база на стария бюджет. Планът за устойчивост и развитие също е сериозен въпрос. Към момента те не се решават. Шансовете за втория мандат са минимални. Трябва да гледаме към третия мандат, т.нар. авариен изход", заяви Колев.

Според политолога има вариант за експертно правителство. "Мария Габриел и акад. Денков са разумни хора. Ако има и минимален шанс за правителство, ще го използват", допълни проф. Коларова.

Гледайте целия разговор във видеото.