България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пазарът на труда изпитва тотален недостиг на кадри, отворени стоят 200-250 хил. места

Георги Първанов от БКЗ и бъдещите студенти Теодор Малчев и Любослав Венев посочиха какво бъдеще очакват

29.05.2023 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Шумното празнуване на абитуриентските балове отмина. Задължителните зрелостни изпити също са зад гърба на учениците и сега следва въпросът "Сега накъде?". 

"Човек трябва да слуша интуицията и сърцето си. Тотален е недостигът на кадри, няма как да бъде покрит от пазара на труда. Ще внасяме кадри, няма друг начин. В медицинската сфера има огромен бум на чуждите студенти. Няма начин недостигът да бъде компенсиран, освен с внос на работна ръка. Едно от решенията е връщането на българите от чужбина", коментира в "България сутрин" Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

"Наблюдаваме тенденция на пазара на труда, че възрастта 16-18 години много се вдигна за стажова работа. Повечето компании все още не предлагат стаж за тези младежи. Нивото на младежка безработица в България е много по-ниско от ЕС, но има ръст спрямо преди Ковид. Има отворени 200-250 хиляди работни места", посочи още той. 

По думите на Първанов добрата новина е, че бизнесът е все по-близо до образованието - отива в гимназиите, търси млади кадри и им дава шанс да се реализират. 

"Най-важното нещо е периодът, в който се въвежда един нов служител и минава през специална програма. Той е ключов за задържането на новите служители", изтъкна Георги Първанов.

Абитуриентът Теодор Малчев се е насочил към изучването на изкуствен интелект в университета в Харвард.

"Още от ранна възраст знаех, че искам да поема по пътя на технологиите. Изкуственият интелект е това, което ме влече, но беше преди старта на този бум. Не бих казал, че ще замени хората, по-скоро ще помогне на обществото. Емоционалното част винаги ще остане на човека, а не на машината. "Харвард" ме спечели с това, че прави бъдещите лидери. Искам да ръководя и да съм част от промяната. Много бизнес и лидерски ориентиран университет е", каза той за Bulgaria ON AIR.

В средата на Малчев повечето младежи вече са избрали сферата, в която искат да се развиват, стана ясно още от думите му.

Абитуриентът Любослав Венев смята да се занимава с реклама. Той е на мнение, че тази професия ти дава възможност да променяш гледната точка на хората по правилния за тях начин и по печеливш начин за бизнеса. 

"Започна много спонтанно - с книгите, които чета. Моето вдъхновение е от Георги Малчев. Имах възможност да участвам в състезанието "Най-добър млад строител", това ми даде житейски опит. За мен България е добро място за развитие. Ще е по-добре да остана тук и да помогна за развитието ѝ", каза бъдещият студент.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
3 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 10 месеца
Пазар на труда в България не съществува.Има пазар на роби.Да работиш като роб с ниска заплата много часове и заобиколен от алчни *** които са отвратителни... Сигнализирай за неуместен коментар