България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фестивал кани на разходка "На зелено", опазва сърцето на Стара Загора - парк Бедечка

Първан Симеонов смята, че ГЕРБ-СДС и ДБ имат полза "Продължаваме промяната" да не съществува

29.05.2023 | 08:08 Редактор: Петя Кръстева

Алтернативният фест "На зелено" е с каузата Бедечка - парк, който община Стара Загора запази след поредица граждански протести. Предстои да бъде решен въпросът със собствеността и поддръжката му.

"В Стара Загора има две автентични граждански мрежи, едната от които - "Запазете Бедечка". Вече десетилетие тя се бори за запазването на тази огромна паркова територия. След протести и местния референдум общината тръгна в тази посока и спази ангажимента си за опазване на парка. Другата активна гражданска енергия е "Творческият колектив на улицата". Двете организации си подават ръка сега и надграждат усилията си във фестивал", каза социологът Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Четиридневният фестивал ще включва урбанистични срещи, концерти, занимателни уроци, базари, любителски кино вечери и обиколки на туристически маршрути.

По думите на документалиста Димана Шишкова, която създава филм за парка, още през 2016 г. там са навлезли тежки машини, което е проблем за града от десетилетия.

"Във филма показвам и положителен пример - как може да се запази едно пространство в Берлин. За това обаче е важно и гражданското участие. Филмът ми допринесе да се чуе за парка", посочи тя.

"Стара Загора се оказа важен казус за този проблем на страната. Фестивалът се казва "На зелено" - по периферията му има и ще има строителство, но сърцевината на парка си остава", допълни Симеонов.

Според съучредителя на творчески колектив "На улицата" - Мирчо Христов, туристическите маршрути ще разкрият тайните на парковете на жителите и гостите на града. 

"Туристическите маршрути обхващат два големи парка в Стара Загора - Аязмото и Бедечка. С тях даваме възможност на хората, които не са запознати достатъчно добре, да научат повече за тях", поясни той. 

Първан Симеонов коментира и политическата обстановка в страната.

"На Борисов му се искаше да има и продължава да му се иска да има такъв формат, защото той най-чудесно би могъл да го "изпере". Струва ми се, че усилията в тази посока ще продължат. Записът поставя "Продължаваме промяната" в неизгодна позиция и ГЕРБ ще го използват да си вдигнат цената в преговорите", прогнозира гостът, като изтъкна, че се забелязват "намигвания в посока разделение на "Демократична България".

Социологът е на мнение, че ГЕРБ и ДБ имат еднаква полза да няма "Продължаваме промяната".

Гледайте целия разговор във видеото.