България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шишков: Критиките за Кресна идват от незаконни заведения, до месеци ще е готов анализът на екологичните мерки

Дъждовете забавят пускането на магистрала "Европа" с няколко дни, уточни служебният министър

26.05.2023 | 09:19 Редактор: Елеонора Танева

Баланс между добра пътна инфраструктура и екологични мерки. Как да намерим решението на проблемите свързани с АМ "Струма" и недоволството на хората от региона?

"Този ОВОС е започнал 2014 г., протестите са върху него, който не е действие на този служебен кабинет. Ако не беше издадено разрешително за магистралата за този участък, който по никакъв начин не предопределя трасето, тъй като е малък, недовършен пътен възел, щяхме да се върнем 3-4 г. назад", коментира служебният регионален министър арх. Иван Шишков в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че магистрала "Струма" и тези трасета, които се коментират, са плод на довършване на анализ на екологичните мерки на пътен възел "Кресна". По думите на Шишков до няколко месеца трябва да са готови резултатите от анализите.

"Критиките са, че 3-4 заведения ще имат проблем с експлоатацията, които между другото не са законни. Също и как рафтингът ще се практикува - техните постройки също не се знае дали са законни, те са в реката, а говорим за екология", заяви Шишков.


 
По думите му магистралите буквално са били "заспали" през последните години.

"Усилията са максимално бързо да се построи една цяла магистрала "Струма", в цялост да бъде пусната магистрала "Европа", от която пуснахме 6 км от движението, до 7-8 дни ще бъде пуснато цялото движение, до края на май трябваше да стане, но дъждовете забавиха процеса. Ако ударно го завършим в тези климатични условия, качеството ще бъде такова, каквото го виждаме по други места", уточни служебният регионален министър.

Пред Bulgaria ON AIR арх. Шиков допълни, че е важното не кой колко пътища ще построи, а да се строят качествено. 

За АМ "Тракия" той конкретизира, че е нужно проектиране за трасето от Стара Загора до Ямбол, тъй като там е нужен основен ремонт. 

Напредва укрепването на свлачището при тунел "Железница". Очакванията са в началото на август да бъде укрепено свлачището и да бъде пуснато движението от Гърция към София.

По думите му от АПИ вече подготвили документите за отчуждаване по трасето на магистралата Русе - Бяла. Сроковете за проектиране са за 2024 г., но се очаква още през септември да има готов инвестиционен проект за част от участъка. 

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Тони
преди 9 месеца
Внушения, това което иска да построи Шишков не е магистрала а първокласен път, по- скоро първоопасен път, ние местните сме за по- добрия вариант, икономически малко по- скъп, но поне скоростен и запазващ дефилето. Не сме против , а за защото този трафик ни изнервя всекидневно.Нито един вариант не запазва бизнеса на заведенията. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Мартина
преди 9 месеца
Имаме крещяща нужда от тази магистрала, ама явно в тези "защитници' са набити много парички от някои Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Венко
преди 9 месеца
Незаконни заведения и измислени еколози...Ми не се връзвайте на тези "критики"! Сигнализирай за неуместен коментар