България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ниски сметки и чиста енергия - как да инсталираме фотоволтаични системи

В България изключително много се увеличава интересът на хората към тях, посочи Анатоли Данов

17.05.2023 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

Българските домакинства вече могат да кандидатстват по процедурата за изграждане на фотоволтаични системи. Общият размер на инвестицията е 240 млн. лв.

"Има два компонентна, по които може да се кандидатства. Първият са слънчевите инсталации за затопляне на вода, при които финансирането е до 100% - максимум 1960 лв. Вторият е за фотоволтаични системи за домакинствата - до 70%, или максимум 15 хил. лв. финансиране. Програмата няма минимален размер на финансиране", обясни в "България сутрин" Анатоли Данов - управител на фирма за инсталиране на соларни системи.

Изискванията са до 10 киловата и да е само за собствени нужди. Кандидатите трябва да са собственици на жилището, за да участват в програмата. Не трябва да са търговско дружество, програмата е насочена само към битовите потребители.

Можем да участваме и ако сме част от многофамилна сграда, но за тази цел трябва да получим съгласието на съседите. Програмата е насочена най-вече към еднофамилни къщи. Кандидатстването и инсталирането отнема между 2 и 4 седмици, подава се заявление към оператора на мрежата, стана ясно от думите на Данов пред Bulgaria ON AIR.

"При фотоволтаичните системи успяваме да постигнем 30-40% намаляване на сметките, когато са без батерии. С батерии се постига между 70 и 80% - така наречената самодостатъчност. Независими сме от ЕРП-то", подчерта гостът. 

В България изключително много се увеличава броят на хората, които искат да си поставят такива системи, има голям интерес, изтъкна още Данов и отбеляза, че в Германия почти всяко домакинство ще бъде едва ли не задължено да има фотоволтаична инсталация с батерия.

Най-честият проблем с инсталирането са покривите на къщите, които се оказват неподходящи. Прекалено стари са и трябва да се реновират за инсталирането на фотоволтаиците.

Гледайте целия разговор във видеото.