България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нямаме план за действие срещу хибридните атаки, трябва ни център по киберсигурност

МОН би трябвало да изисква всяко училище да има разработени процедури за сигурност, каза Цветлин Йовчев

31.03.2023 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Вълната от бомбени заплахи в училищата не стихва. Заради тях се налага сградите да бъдат затваряни за 24 часа по решение на директорите. 

Бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви в "България сутрин", че това е хибридна атака и институциите трябва координирано да отговарят на тази заплаха. Според него трябва да си отговорим доколко сигурни са училищата и могат ли да предприемат адекватни мерки. 

"Вторият аспект е до каква степен институциите са готови и колко ефективно действат. Третият аспект - нямаме ефективни механизми, които да противодействат на такъв тип хибридни заплахи", изтъкна Йовчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тези атаки могат да бъдат многовекторни и насочени към финансовата или енергийната ни система, да всеят паника и страх в населението.

"Има голяма разлика, ако имаме бомбена заплаха в едно училище и когато имаме координирана атака. Тук трябва да бъдат включени ДАНС и ГДБОП. МОН би трябвало да изисква всяко училище да има разработени планове и процедури за сигурност. Трябва да има човек в училищата, който да следи за провеждането на тренировки и актуализиране на тези планове", подчерта Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС и МВР смята за притеснително това, че има различен подход - "колегите на терен са решили да затворят училищата, на други места учебните занятия са продължили". Гостът алармира, че полицейските служители не са обучени как да действат при такава ситуация. Според него нямаме концепция как ще действаме при хибридни атаки и трябва ни единен подход.

Йовчев не допуска, че в случая става въпрос за вътрешна атака, за да бъдат извлечени политически дивиденти в навечерието на изборите. Той посъветва МОН да отправи указания към училищата за начина, по който да конструират сайтовете си.

"Все още нямаме ситуиран център по киберсигурност. Нямаме инструменти, с които да имаме идентификация на заплахите в реално време, нямаме инструменти да предотвратим и минимизираме щетите", каза още Йовчев.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Обаче
преди 11 месеца
Полицейските служители не са подготвени и обучени за многовекторни хибридни атаки, казваш. Ба. А за съблюдаване на обществения ред на пазара в Чирпан? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Отговорът
преди 11 месеца
На хибридна атака как да отговориш, а? Хибриден план трябва. Кукумицини. Още помня времената когато сигналите за бомби не бяха хибридни атаки и журналисти и политици общо взето знаеха какво говорят. Сега с тия хибридни журналисти какво можеш да очакваш.... пишат. Хибридни избори идат, ей. Сигнализирай за неуместен коментар