България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист в РСМ: Не имената на клубовете са проблем, а това че са български

Атанас Величков призова българския елит да бъде по-активен, защитавайки правата на сънародниците ни в РСМ

31.03.2023 | 09:33 Редактор: Михаела Димитрова

Само 10 дни след като беше закрит българският клуб в Битоля "Иван Михайлов", министърът на правосъдието на Република Северна Македония издаде заповед за заличаването и на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид. 

"Ситуацията беше очаквана. Всички действия на македонските власти тук са очаквани, защото основният проблем не са имената на самите клубове, както искат да представят тази теза, а въобще фактът, че това са български клубове", каза главният редактор на "Tribuna.mk" Атанас Величков в ефира на "България сутрин".

"Проблемът е, че активните хора, които искат да работят за сближаването между двете държави и хората, не са под контрола на властта тук. Основното послание е: "Ние ще ви казваме как да се казват вашите клубове, както на нас това ни отърва", допълни Величков пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос не си ли затваря РСМ пътя към ЕС, журналистът отговори, че "в Европа РСМ държи тезата, че е жертва на агресия от страна на България и че тези клубове са направени с цел провокация от трети страни".

Атанас Величков призова българския елит да бъде по-активен и обединен, когато става въпрос за правата на българите в РСМ и Западните покрайнини. "Какви ще бъдат отношенията, зависи не само от София, но и от Скопие. Българската страна трябва да бъде по-активна", каза журналистът..

"Основната цел е постигната, пред народа се показа "силата" на държавата, че не е желателно да организираме такива клубове. Българите в РСМ, които не са толкова активни, остават в ситуация на доброволен домашен арест", категоричен е Величков.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Не,не
преди 1 година
Нали имаше гарант по френското предложение, който пренасял българо- македонските проблеми на плоскостта ЕС и ставали общоевропейски? Чакаме на г- н Макрон да си спази обещанията. Сигнализирай за неуместен коментар