България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой има интерес да всява смут с бомбени заплахи в седмицата на вота?

При извънредна ситуация секцията може да се запечата и след проверка да бъде отворена за гласуване, заяви Румяна Дечева

29.03.2023 | 09:53 Редактор: Елеонора Танева

Бомбените заплахи в цялата страна поставиха въпроса за сигурността на провеждане на парламентарните избори на 2 април. Ще има ли спокоен избирателен процес?

"Всичко започва в нашия случай с врявата и безумството при създаването на новите правила, които подкопаха доверието. Но от началото на годината наблюдаваме доста гладък процес, всички, които носят отговорност, бяха на мястото си. Печатницата на БНБ осигури хартия, отпечата бюлетините. Направиха се всички видове машини, протоколи, методически указания, върви кампания. До момента всички участници в процеса водят натам ние да имаме достойни избори за нас като граждани, които 30 г. вървим по този път - да сменяме управлението чрез демократични избори", коментира членът на Обществен съвет към ЦИК Румяна Дечева в студиото на "България сутрин".

Тя беше категорична, че ако човек знае за какво отива на избори, няма нещо, което да го спре да гласува. Припомни, че през целия изборен ден има полицейски присъствие и ще има бърза реакция, ако се създаде извънредна ситуация.

"Има създадена практика - запечатва се секцията и при връщане към нормалната работа се продължава процесът, може да отнеме час-два да се провери слухът. Не вярвам да се наложи затваряне за 24 ч., не бива тези слухове, това напрежение да бъде пренасяно в изборния ден. Важно е да сме готови", заяви Дечева.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни, че бомбените заплахи не са случайно в седмицата на вота.

"Някой има интерес една демократична, правова страна да не може спокойно да отиде да гласува. Има интереси, ние имаме толкова различни пътища пред нас. Затова ние гражданите, застъпниците, които гледаме към бъдещето, което ще определим на 2 април, трябва да излезем и да гласуваме", призова Дечева.

Гостът добави, е колкото повече от избирателите гласуват, толкова повече делът на контролирания вот няма да има влияние.

Гледайте целия разговор във видеото.