България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш шеф на ЦСБОП: Училищата не са защитени при бомбена заплаха

Твърденията на Демерджиев, че Русия е замесена, са странни, смята ген. Тихомир Стойчев

29.03.2023 | 09:19 Редактор: Петя Кръстева

"Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия", смята вътрешният министър Иван Демерджиев. 

Твърденията на вътрешния министър Иван Демерджиев, че бомбените заплахи са хибридни атаки от Русия, е пример за неговото странно поведение. Той е юрист, а сега и министър в служебно правителство. Може би той компенсира за нещо, което се случи в другото пространство - президентът е обвиняван, че е с проруска ориентация. Версията му не може да бъде лишена от логика, доколкото днес всички притискат Русия, тъй като е в състояние на конфликт с държава в непосредствена близост. Могат да бъдат издигани много версии. Това заяви бившият шеф на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) ген. Тихомир Стойчев в ефира на "България сутрин".

По думите му много учени са поставяли въпроса още в началото на пандемичния период, твърдейки, че изолацията на хората ще породи търсене на различни форми на общуване. 

"В същото време появилите се контракултури породиха стремежа към участие в такива групи. Някъде там също трябва да се търсят нещата", отбеляза гостът. 

Според него в подобна ситуация всеки ще се опита да изгради версии, които биха му били удобни. 

"Реакцията на руското посолство е напълно естествена. Скоро и Русия, и Китай бяха нападани от обединения Запад, че много са ескалирали опасностите, произтичащи от подобни групи през интернет - хакерски и създавани с определена цел. Хората в тях са основно младежи, тъй като те по-лесно биха могли да бъдат манипулирани", поясни ген.Стойчев.

Бившият шеф на ЦСБОП коментира и една от игрите, известни в тези групи. 

"Обикновено завършват със смърт на малките участници или с опити за самоубийство с различен характер", отбеляза гостът. 

Той е на мнение, че нито една версия за заплахите не бива да бъде пренебрегвана, включително и тероризъм.

"Вместо да чакаме руското посолство да реагира по такъв начин, трябваше наши представители да поискат връзка през посолството или друг канал и да попитат "Бихте ли могли да ни помогнете, тъй като този сървър води към вас?", смята ген. Стойчев.

В отговор на въпрос дали атаките ще продължат, той обобщи, че "има закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и редица постановления на МС, както и списък със стратегически обекти".

"Училищата не са достатъчно защитени. Гледах репортажи, в които извеждат децата и ги оставят да стоят пред сградата. Ако в действителност има взривно устройство, те ще са първите жертви", заключи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Арести на властподс
преди 1 година
Проведени внимателни проверки след получени сигнали дадоха инфомация з аисключитлено жестк видео проникващ терор по училища . ОСвен децата са тежко увреждани и учители. Трябва да с еисключат всички КАМЕРИ Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Арести за терористит
преди 1 година
Всички деца в ясли,градини,училища са ТЕЖКО ТРАЙНО УВРЕДЕНИ От дигитлано холограмен видео терор. Уврежданията са ТРУДНИ ЗАлечение. Терористи провеждат ЛИКВИДАЦИОНЕН ТЕРОР ПРЕЗ НАГЛО ПРЕСТЪПНА ВИДЕО ТЕРОРИТИЧНА ТЕХНИКА ,ЗАКУПЕНА С Ограбени милиарди от народа презбюджета НЕЗАКОННО> КОнстиитуцията забранява ВИДЕО ТЕРОРа вкл член.32 лчл.28 и чл.29.Проверки от псоледните седмици доказаха черно чумно активни канцерогенно проникващо поразяване на децата. ПОлзват 5G Black death and cancer terror Сигнализирай за неуместен коментар