България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Михайлов, БСП: На пациентите се гледа като на касичка, грозно е

Левицата ще предложи изнесени заседания на целия парламент, за да видят всички депутати демографската бедност

29.03.2023 | 08:37 Редактор: Елеонора Танева

Дни преди изборите служители на Спешна помощ излязоха на протест.

"Ние имаме едни и същи ситуации, в които попада здравеопазването - преди години медицинските сестри бяха по прозорците на парламента и след това ги обявиха за терористи. Не мърдаме напред. БСП от 5 г. е поставило остро въпроса от необходимостта от фундаментални промени на здравеопазването. Опитахме да представим своите виждания по време на коалиционното управление, не бяхме доволни от реформите тогава. Нещата се повтарят - липсата на лекарства, проблемът с реекспорта, приоритет за нас е безплатните лекарства за децата до 14 г.", посочи кандидатът за депутат от БСП проф. Георги Михайлов в студиото на "България сутрин".

Гостът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че в цяла Европа намаляват заболеваемостта и смъртността от онкологични заболявания, а у нас се увеличават.

"Отдавна пациентът излезе от фокуса на здравната система, там са търговските отношения, които уж не били търговски. На пациента се гледа като на касичка, което е тъжно и грозно. България е единствената държава в ЕС, в която гражданите доплащат почти 50% от джоба си за здравеопазване, това се нарича геноцид, трябва да го намалим до 20-25%", коментира проф. Михайлов и категорично добави, че увеличаването на потребителската таксата няма да реши проблемите в здравеопазването.

Той заяви, че в следващото НС левицата ще предложи изнесени заседания на целия парламент, за да видят всички депутати какво представлява демографската криза и демографската бедност.

Като приоритет номер едно на депутатите представителят на БСП гостът посочи съставянето на редовно правителство.

"България неистово се нуждае от работещо държавно тяло, това е парламентарна република, в нея трябва да има действащ парламент и правителство", призова кандидатът за депутат от БСП.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
p
преди 1 година