България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сайтът с цените няма да реши проблема, не се очаква храните да поевтинеят

Владимир Иванов и Мариана Милтенова смятат, че трябва сериозна подкрепа за родното производство

27.03.2023 | 09:06 Редактор: Елеонора Танева

След дълго чакане и подготовка пуснаха сайта, който следи цените на основните храни у нас. В платформата е предоставена информация за това как се променя кривата при цените на основни хранителни продукти.

"За пръв път се направи обобщена и единна информационна система. Това се превърна в цялостна национална информационна система, която показва движението на цените. Тази информация е необходима както за пазарни играчи, така и за потребителите. Това не е средство за намаляване на цените, трябва комплекс от мероприятия, трябва приоритrзиране на аграрния сектор", коментира председателят на Държавната комисия по борсите и тържищата Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му е необходимо да се създадат по-добри производствени и търговски практики, а аграрният сектор да бъде пръв приоритет на държавата.

"Идеята на сайта е като потребител да получите максимум информация. Ако кривата на дребно се качва нагоре, да видите разликата като тенденция - да се види, ако някой иска 7 лв. за домат при 2,30 лв. нормално. Потребителят винаги е сила, затова е важно повишаването на потребителската култура и информирано пазаруване. В момента циркулират купчина хора, които се правят на производители", посочи Иванов.

Председателят на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова беше категорична, че проблемът с цените и производството няма да се реши със сайта. А данните от него ще са допълнителна информация за хората, анализаторите, институциите. 

"Не знаем колко полезно ще е и за потребителите, дават се средните цени, не е най-ниската цена. Информацията, която се получава, може да се използва от някои търговци - ако продават по-евтино, да вдигнат цената, ако средната е по-висока", предположи Милтенова.

Тя коментира, че високите цени на краставиците и доматите от преди месец са били резултат от дефицита на родно производство.

"От 10 г. алармираме, че ситуацията в сектора не е добра, върви към унищожение. Факт е, че решенията и политиката в сектора е към намаляване стремглаво надолу на плодовете и зеленчуците. В последните години много производители се отказват да произвеждат", каза Милтенова.

Според нея с подкрепата на родното производство ще спре вносът на домати със съмнително качество и съдържание.

Владимир Иванов прогнозира скорошно поевтиняване на зеленчуците, но не и на другите хранителни стоки.

"Цените ще вървят към успокояване заради мощната конкурентна среда, ще започне по-масово производство в Турция и Гърция, където е по-топло. Потребителите ще видят успокояване на пазара. При останалите хранителни продукти ще видим задържане, докато има война, неяснота с енергийните ресурси, трудно ще видим трайно равновесие", убеден е председателят на Държавната комисия по борсите и тържищата.

Двамата са категорични, че добро за производителите би било кооперирането им, за да имат по-ефективен достъп до субсидии. Мариана Милтенова предупреди, че това не трябва да бъде за сметка на малките производители, които да бъдат отказани от дейността си.

Владимир Иванов припомни, че България може да изхранва 30 млн. души и потенциалът трябва да се използва, а "не да отиде в кофата". Гостът призова потребителите да избират български яйца, които са с по-добри показатели от вносните - така ще подкрепят и родните производители.

Гледайте целия разговор във видеото.