България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българинът се вълнува от цените на храните и заповедта за арест на Путин, изборите - на заден план

Партиите не могат да привлекат големия процент от хора, които като цяло не гласуват, каза Александър Попов

24.03.2023 | 08:35 Редактор: Михаела Димитрова

По традиция в петък правим обзор на новините, които са най-четени в информационния сайт dnes.bg.

"Цените на храните е тема, която определено вълнува читателите. Това, което се случва в държавата, е някак далечно за хората, те не усещат по джоба си, че тези мерки на управляващите водят до някакъв ефект в магазина. Като потребител виждам, че при някои хранителни стоки има лек спад на цените, но в крайна сметка информацията, която излиза за многобройни нарушения и проверки, създава усещането, че нещата ще се покачват още и това е нещото, което вълнува хората", каза главният редактор на dnes.bg Александър Попов в студиото на "България сутрин". 

"Всички виждат, че няма скок на горивата, газта пада, всеки задава въпроса защо цените не падат. Голяма част от стоките се внасят от Европа и там те са на далеч по-високи цени, вносът реално оскъпява нещата. Това, което е притеснителното, че при зеленчуците и плодовете българското производство е малък процент. Самите производители казват, че тази тенденция е неприятна и ще продължи, българското производство намалява, всеки очаква фалити при производителите. Нищо оптимистично не излезе тази седмица по темата", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали хората са интересуват от предстоящите избори на 2 април, той посочи: "Тази кампания минава някак вяло, прогнозите на социолозите показват едни и същи проценти, което означава, че партиите не могат да привлекат големия процент от хора, които като цяло не гласуват."

Според него това показва, че "в тази кампания нищо не е направено". "Това, което виждаме, са лични нападки кой бил най-лошият, как е сринал държавата, но никой не дава рецептата какво ще се случи", категоричен е журналистът.

По думите на Попов заповедта на Международния наказателен съд в Хага за арест на Путин е сред международните новини, която е предизвикала най-много интерес тази седмица.

"Като че ли руснаците я използваха за вътрешната си пропаганда, някои държави обявиха, че са готови да арестуват Путин, ако той посети тяхна територия, но аз не виждам Путин да иска да ги посещава. Притеснителното е, че другата основна тема е посещението на Си Дзинпин в Москва, тъй като на Запад виждат опасен съюз", каза още главният редактор на dnes.bg.

По негови наблюдения "хората се дразнят, че отвън сякаш ни определят вътрешната политика. На никога не е приятно отвън да ни казват какво да прави, къде грешим", каза той по повод доклада на Държавния департамент на САЩ.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.