България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Убихме си родното производство: Едва около 2% са българските зеленчуци на пазара

"Ние не бяхме подготвени за влизането в ЕС", каза Георги Василев

24.03.2023 | 08:14 Редактор: Искра Ангелова

Защо оставаме без родно производство и само вносни плодове и зеленчуци?

"Под половин процент от българските зеленчуци бяха на пазара в началото на месец март, сега може би са около 2%. Много сме далеч от желаните 50%, което в близките 50 години няма да се случи. Главната причина да нямаме производство на зеленчуци и плодове е ненавременното влизане на България в ЕС. Ние не бяхме подготвени за влизането. 16-17 години след като сме членове на ЕС, ако ни направят стрес-тест, също не сме готови за влизане в ЕС. Трябва да се погледнат поземлените отношения в България, те не са такива, каквито са в страните от ЕС", каза организационният секретар на Асоциация "Български пипер" - Георги Василев за "България сутрин".

По думите му трябва да се видят цените в селското стопанство.

"Те са в пъти по-малко от нашите колеги Франция, Испания и Германия. Особено в плодовете и зеленчуците това е много пагубно, въпреки големите усилия на ЕС и България, която за около 16-17 години инвестира в селскостопанското производство 20 млрд. лв.. Продукцията намаля с 350%", допълни Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него България не може да произвежда и 1/4 от това, което ѝ е необходимо.

"Ние сме на светлинни години от нашите колеги в ЕС. Има много неща, които ни пречат да бъдем такива. Не може на нашия колега в Испания прадядо му да е произвеждал зеленчуци, а ние да произвеждаме от 10 години и да го настигнем. В България по-малко от 10% от хората, които обработват земя, са собственици на тази земя. Това ви подсказва, че земята е много по-висока, отколкото в други държави. Ние плащаме и рента", поясни организационният секретар на "Български пипер".

Василев поясни, че на запад стоките минават през т.нар. "борси": "В България няма борса за абсолютно нищо, така че ние и сега не отговаряме на изискванията на ЕС. А нашето производство се стимулира много повече, особено на зеленчуците и плодовете."

Василев припомни, че себестойността вече е много по-висока: "В момента се извършва контрабанда на краставици от Русия към Полша. Полша е една от най-големите аграрни държави в Европа."

Гледайте целия разговор във видеото.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Да благодарим на ДПС, ГЕРБ и за постоянната кражба при субсидиите от ЕС за земеделие. За над 10г управление от 50% лека по-лека до 1%. Също така не малко хора си взеха ЕС помощите и зарязаха продукцията или въобще не са имали. Просто са имали хора където трябва. Няма наказани за това деяние - престъпление.Пак изберете ДПС, ГЕРБ. Сигнализирай за неуместен коментар