България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист в РСМ: И клуб "Цар Борис III" ще бъде заличен, на българите се гледа като на фашисти

Атанас Величков не вярва, че при промяна на името на клуба "Иван Михайлов" той е щял да продължи да съществува

23.03.2023 | 09:12 Редактор: Ирена Бакърджиева

Македонските власти взеха безпрецедентно решение и заличиха от Централния регистър българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

"В РСМ не трябва да съществува клуб, който носи името на Иван Михайлов, който е български клуб и в РСМ не трябва и не може българите, които са активни и които търсят правата си, да се сдружават. Това е чистата истина", обясни като причина за закриването на клуба главният редактор на Трибуна.МК Атанас Величков в "България сутрин".

Гостът не вярва, че при промяна на името на клуба той е щял да продължи да съществува и уточни, че законът, чрез който сега е забранрн клубът, е бил предложен от опозицията ВМРО-ДПМНЕ и приет с 84 депутати.

"Намериха се 84 депутати, за да се забрани сдружаването на българите чрез оправданието провокативни имена, но не се намериха 80 човека депутати, които да подкрепят вкарването на българите в Конституцията и започването на преговорите с ЕС за РСМ", коментира Величков пред Bulgaria ON AIR.

Според него клуб "Цар Борис III" е следващият в списъка, който ще бъде заличен.

"Атаки не са нужни, достатъчно е само да погледнете медиите в страната. На българите се слага общ знаменател като на фашисти", каза Величков.

Той е склонен да вярва, че във властта и опозицията има определени кръгове, които усилено работят над това РСМ да не влезе в ЕС и използват българите като оправдание.

"Пропагандата с това кой е архинеприятелят на РСМ от Гърция се прехвърли на България", завърши Величков.

Гледайте видеото с целия разговор.