България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Високи постижения, ценни уроци и любов към музиката - как цигулката завладява?

Най-важна е емоцията в изпълнението, казаха Зорница Иларионова и Ева Дончева

21.03.2023 | 09:31 Редактор: Вяра Димова

Виртуозната цигуларка Зорница Иларионова не спира да увеличава колекцията си от престижни отличия. Тя бързо се утвърждава като един от най-търсените и популярни артисти на своето поколение. 

"Бях много малко, когато започнах да свиря на цигулка - около 4-5-годишна. Под ръководството на моята майка, която до завършване на моето образование в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, беше мой преподавател. В нейния клас винаги е имало блестящи цигулари. Може би това ме е впечатлило като дете", разказа Иларионова в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR нейната ученичка Ева Дончева сподели, че най-ценният урок, който е научила от нея, е, че в музиката не е най-важно колко си сръчен, а каква музика правиш и каква е емоцията в изпълнението.

"Зорница е най-добрият учител за мен. Тя ми даде нещо, което никой не можа да ми даде през всички тези години", призна Дончева.

Според виртуозната цигуларка всяко едно от престижните отличия в нейната кариера е ценно. Зад всяко едно стои огромен труд. "Стои надежда, вяра, желание. Всяко нещо, което фигурира в моята биография и е спечелено, е много ценно", подчерта Иларионова.

Едно от тях е отличието, връчено от Нейно Величество Кралица Софияна в Мадрид.

"Спомените ми са изключително силни. Такова отличие беше изключително високо признание. Ако мога да направя сравнение - това е все едно да играеш в "Реал" (М) или "Барселона", каза цигуларката.

Гледайте целия разговор във видеото.