България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фитнесите настояват за 9% ДДС, в противен случай ще поскъпнат услугите

Ако ставката се върне на 20%, ще бъде нов удар за нашите потребители и за бизнеса, посочи Радка Василева

21.03.2023 | 08:44 Редактор: Вяра Димова

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация категорично се обяви за запазване на ДДС за ресторанти, кетъринг и фитнеси на 9% като трайна мярка. Държавата обаче обмисля връщане на 20% ДДС.

"Това ще рефлектира върху покачване на цените на нашите услуги. По-малко потребители ще искат да си позволят услугата. При нас покачването на горивата се отрази негативно, защото това са голям процент от нашите разходи. Ако тази ставка се върне на 20%, ще бъде нов удар за нашите потребители и за нас", каза Радка Василева от Асоциацията за здраве и фитнес в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че компенсациите са били моделирани така, че много от фирмите, работещи във фитнес сектора, не са успели да покрият условията. Имало е и забавяне на разглеждане на документите по вина на НАП през втората вълна на локдауна.

"Много колеги не успяха да получат компенсации, но те така или иначе не покриват нашите загуби, които бяха генерирани по време на локдауните. Все още усещаме ефекта от невъзможността на хората да посещават клубовете по време на Ковид. Все още не можем да си върнем нивата отпреди тези рестрикции", коментира Василева.

По нейни думи три години след началото на Ковид-19 фитнес залите се пълнят от 65 до 85%.

"Ние настояваме ставката да остане 9%, защото е необходимо държавата да разбере спецификата на нашия сектор. Той има голяма значение за общественото здраве. Забелязваме, че основно значение се отдава на големите сектори, които имат по-голям дял в БВП, разбираемо е от една страна. Но фитнес секторът не трябва да се оценява по обем, а по ползите за обществото", смята гостът.

Василева изтъкна, че са готови за диалог с държавата и обсъждане на предложените мерки от Министерството на финансите. 

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.