България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 50% са разрушенията в Кахраманмараш и Хатай, координацията е затруднена

Тепърва започват да се обявяват облекчения, каза Февзие Акман

08.02.2023 | 08:33 Редактор: Михаела Димитрова

Целият свят откликна на апела за помощ на Турция и Сирия. Редица организации започнаха благотворителни кампании за набирате на средства в помощ на пострадалите от земетресенията.

"В сутрешните новини започна да тече информация за помощи, като например здравното осигуряване. Хората, които получават лекарства с рецептурна книжка, могат да си вземат лекарствата без нея. Тепърва започват да се обявяват облекченията и в какъв размер ще бъдат те", разказа за "България сутрин" живеещата в Истанбул Февзие Акман.

"В късните новини показаха, че много от медийните екипи бяха на място. Нуждаеха се от прожектори, в тъмното екипите се затрудняваха да работят. Вода и хляб бяха от първа необходимост. Около 3000 екипа от други страни са на място и се включиха в спасителните операции", допълни Акман пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че все още има проблем с координацията между областите, тъй като размерът на щетите е голям.

А от направените сравнения със сателитни снимки става ясно, че градове като Кахраманмараш и Хатай имат разрушения от над 50%. "Ще трябва доста време, за да се възстанови целият район", коментира Февзие Акман.

По отношение на пунктовете за събиране на хората, тя допълни, че също има затруднения заради щетите. "На спортни игрища са направени палатки, операция има за доставяне на контейнери. Пътищата също са повредени, има трудност с доставянето", обясни Акман.